Русија

Захарова: У предлозима Бореља нема ни речи о преговарачком решењу украјинске кризе

Портпаролка руског министарства спољних послова изјавила је да већина земаља није спремна да следи Брисел, који враћа свет у период раскола
Захарова: У предлозима Бореља нема ни речи о преговарачком решењу украјинске кризеwww.globallookpress.com © MFA Russia

Портпаролка Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Захарова изјавила је да идеје које је земљама Европске уније (ЕУ) пренео шеф европске дипломатије Жозеп Борељ не садрже ни наговештај стратешке визије ЕУ у односима са Русијом и изазивају нови дуготрајни расцеп у Европи. 

"Нажалост, идеје које шеф европске дипломатије Борељ промовише у земљама чланицама ЕУ, као и до сада, не садрже ни наговештај стратешке визије ЕУ у односима са Русијом, оне само изазивају нови дуготрајни раскол у Европи. Не нуде се решења нагомиланих проблема. Као да се Русија или Европска унија, географски и цивилизацијски суседи, могу некако удаљити једна од друге", рекла је Захарова, коментаришући Борељове предлоге о заједничким приступима Европске уније односима са Русијом.

Према њеним речима, "намеће се закључак да је циљ садашњих лидера ЕУ да брзо дају уверљиво објашњење за покушаје да се односи са Русијом сведу на политичку конфронтацију, да се лише заједничке историје и економске базе".

 "Постоји жеља да се политичарима у будућности ограниче могућности да пронађу излаз из ове дубоке кризе. Свакако, у садашњим условима захтев већине европског друштва је сасвим супротан", додала је она.

Захарова је напоменула да "Бореља очигледно прогања жеља да сумњивим иницијативама упише своје име у светску и европску историју.

"Шпанац се до сада истакао само као најконфликтнији високи представник ЕУ (за спољну и безбедносну политику) свих времена, упамћен по својим милитантним позивима на 'победу на бојном пољу' као и расистичким изјавама о 'европској башти' и 'џунгли' која мучи Европљане", подсетила је она.

Руска званичница је додала да је прерано говорити о резултатима разговора унутар ЕУ о односима са Русијом, јер се њихова дискусија наставља, и истакла да Москва о томе не гаји никакве илузије.

Коментаришући суштину шест тачака које је предложио Борељ, Захарова их је назвала доказима да је проблем Украјине са државним ударом 2014. године инспирисан Западом створен вештачки, као идеолошко покриће за задатак политичког, економског, технолошког и хуманитарног обуздавање Русије, како би се обезбедила хегемонија Запада у Европи и свету у целини.

"Због тога, у предлозима Бореља нема ни речи о преговарачком решењу украјинске кризе, па ни о обезбеђивању безбедности у Европи", приметила је она.

Према њеним речима, "Брисел се до сада ослањао на 'љуљање' унутрашње политичке ситуације у Русији, чишћењем сопственог информационог поља са алтернативних гледишта, консолидацију Западног Балкана као сфере утицаја ЕУ, преношење ривалства са Москвом на постсовјетски простор, намећући западноцентрична правила и изолацију Русије".

"Ово друго је 'фикс идеја', која је постала стварна сврха за ЕУ, узалудна и која сноси само трошкове за земље ЕУ и њихове грађане, који су принуђени да плаћају стратешки погрешне процене својих политичара из својих џепова", додала је Захарова.

Захарова је нагласила да у већини светских метропола нису спремни да следе Брисел, који својом средњовековном логиком враћа свет у време расцепа, високих зидина и опкољених тврђава.

"Користећи данашњу терминологију, можемо рећи да је руководство ЕУ, очигледно заражено неком врстом аномалног политичког вируса, одлучило да се самоизолује од Русије", оценила је она.

Руска званичница је истакла да је Москва уверена да ће практични значај резултата унутар дискусије у ЕУ у великој мери зависити од прихватања нове реалности "на терену".

"Морају да схвате да нема алтернативе изградњи безбедности на заједничком европском континенту са Русијом, способности европских престоница, ослањајући се на свој суверенитет, да штите интересе сопствених грађана и Европске уније уопште, а да се то не претвори у секундарно оруђе геополитичког ширења САД и НАТО-а", закључила је Захарова

Шеф европске дипломатије Жозеп Борељ раније је на састанку са министрима иностраних послова објавио предлоге за заједнички приступ Европске уније у шест тачака према Русији у светлу украјинске кризе које су, према његовим речима, одобрили учесници састанка.
Борељ је истакао да док траје сукоб у Украјини и нејасно је када ће се окончати, будући односи са Русијом такође остају нејасни, а земљама ЕУ је већ сада потребан заједнички приступ.

image