Свет

Мелони оптужила Француску да спроводи колонијалну политику у Буркини Фасо

Решење је да се Африка ослободи од Европљана који је експлоатишу и да се овим људима дозволи да живе од онога што имају, поручила премијерка Италије
Мелони оптужила Француску да спроводи колонијалну политику у Буркини Фасоwww.globallookpress.com © Keystone Press Agency/Maurizio Brambatti

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони оптужила је Француску и њеног председника Емануела Макрона за експлоатацију деце у рудницима злата у Африци.

Она је навела да би имиграција афричког становништва престала уколико би земље попут Француске одустале од експлоатације људи и природних ресурса тог континента.

Мелони је показала фотографије деце која раде у руднику злата у Буркини Фасо, држави која је некада била под контролом Париза, и истакла да то злато већински заврши у Француској.

"Буркина Фасо је једна од најсиромашнијих држава света. Француска штампа колонијални новац за Буркину Фасо која има злато, а заузврат од ње тражи да 50 одсто свега што извезе, преда француском министарству финансија", рекла је Мелони.

Иако је Буркина Фасо независна од 1960. године, Мелони је навела да бивша колонијална сила и даље има велику власт над некадашњом колонијом. 

"Није решење да Африканце доведемо у Европу. Решење је да се Африка ослободи од Европљана који је експлоатишу и да се овим људима дозволи да живе од онога што имају", поручила је премијерка Италије.

У извештају Уједињених нација из 2016. године наводи се да од 3.000 људи који раде у рудницима у Буркини Фасо, трећину чине деца.

Мелони је упозорила на ситуацију у Африци због великог броја миграната који, уместо да остану у својој земљи, крећу на путовање преко Средоземног мора до италијанских обала, наводи "Дејли мејл".

Прошле недеље, италијанске власти су одбиле да пусте спасилачки брод на ком је било 230 миграната да уплови у њену луку, поручивши да друге државе треба да преузму већи терет када је реч о прихватању хиљада миграната из Северне Африке који покушавају да стигну до Европе сваке године.

Одлука да ови мигранти не уђу у Италију, део је новог плана италијанске владе којим је искрцавање дозвољено искључиво рањивим групама.

image