Свет

Си поручио Бајдену: Тајван је црвена линија зa Пекинг

Кинески председник нагласио је да се односи између земаља не могу посматрати као игра са нултом сумом, где једна страна побеђује на рачун друге
Си поручио Бајдену: Тајван је црвена линија зa Пекингwww.globallookpress.com © Li Xueren

Кинески председник Си Ђинпинг рекао је америчком председнику Џоу Бајдену током билатералног састанка на Балију 15. и 16. новембра да је питање Тајвана "црвена линија" у односима две земље, саопштило је данас кинеско министaрство спољних послова.

"Председник Си Ђинпинг је свеобухватно и систематски објаснио узрок проблема око Тајвана и принципијелну позицију Кине. Он је јасно ставио до знања да је питање Тајвана срж кључних интереса Кине, политичка основа и главна црвена линија коју нико не сме да пређе", наводи се у саопштењу.

Према речима кинеског лидера, најважнија заштита и осигурање америчко-кинеских односа је "поштовање основних норми међународних односа и три заједничка кинеско-америчка споразума".

Председник Кине је такође рекао да је "независност Тајвана неспојива са миром и стабилношћу у региону".

"Кинески народ се никада неће сложити са неким ко жели да одвоји Тајван од Кине", нагласио је он у разговору са Бајденом.

Си Ђинпинг је истакао да се "везе двеју земаља не могу посматрати као игра у којој једна страна побеђује на рачун друге".

Тајваном од 1949. године управља сопствена администрација, али се према званичном ставу који подржава већина земаља, укључујући и Русију, сматра једном од кинеских провинција.

Вашингтон је прекинуо дипломатске односе са Тајпејем 1979. године и успоставио их са НР Кином. Пекинг, који не признаје суверенитет Тајвана и сматра га својом провинцијом, инсистира да се "политика једне Кине" поштује у целом свету. 

Са друге стране, Сједињене Америчке Државе само се формално придржавају овог принципа, али у стварности, како преносе руски медији, не само да комуницирају са острвом, већ га и снабдевају оружјем.

Ситуација око Тајвана ескалирала је почетком августа, након што је острво посетила председница Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси.

Кина је осудила посету сматрајући да је у питању подршка тајванском сепаратизму и одржала војне вежбе.

Тим поводом, председник Русије Владимир Путин назвао је "Тајван саставним делом Кине, а путовање представнице САД на острво провокацијом".

image