Свет

Мигранти из Африке решавају Европи проблем наталитета

Европа ће према предвиђањима 2070. године чинити само четири одсто светске популације, морамо да направимо равнотежу и зато смо заинтересовани за глобалну демографију, изјавила је Дубравка Шуица
Мигранти из Африке решавају Европи проблем наталитетаGetty © Spencer Platt / Staff

Потпредседница Европске комисије Дубравка Шуица је изјавила да би Европа могла да спречи демографску кризу тако што ће примити већи број миграната из Африке и других подручја.

"Европљани ће према предвиђањима 2070. године чинити само четири одсто светске популације. Морамо направити равнотежу и зато смо заинтересовани за глобалну демографију", рекла је Шуица, преноси "Еурактив".

Шуица је подсетила да су 2021. године људи старији од 65 година чинили петину укупног становништва Европе и да је у Европској унији све више старијих од 65 година.

Како би се направио баланс између све старије Европе и других континената, кључну улогу има имиграција, посебно из Африке у којој је становништво најмлађе, рекла је Шуица и додала да би Европа на тај начин избегла демографску кризу.

Шуица, која обавља функцију комесара ЕУ за демократију и демографију, истакла је да мигранте треба населити у руралним подручјима земаља чланица ЕУ.

Сличне опаске је у септембру ове године изнео председник Француске Емануел Макрон, у којима је предложио да се руралне области Француске насељавају мигрантима.

"Тако би било много боље него да их ставимо у подручја која су већ густо насељена и у којима су концентрисани бројни економски и социјални проблеми", рекао је Макрон.

Како преноси "Телеграф", и Велика Британија ће водити сличну имиграциону политику, будући да је министар за имиграцију Уједињеног Краљевства Роберт Џенрик наводно рекао да влада премијера Велике Британије Ришија Сунака жели да насели људе који траже азил у руралним областима широм државе.

"Сада настојимо да обезбедимо смештај у мањим градовима, а у неким случајевима и у руралним областима", рекао је министар Џенрик.

Бивши председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је 2017. изјавио да Европа треба да прими милионе миграната из Африке.

Подаци најновијег пописа становништва у овој држави су показали да је сваки шести становник Велике Британије рођен ван Енглеске и Велса, при чему је највише досељеника из Индије, Пољске и Пакистана.

image