Србија и Балкан

Додик и Цвијановић: Повратак изворном Дејтону или осамостаљивање Републике Српске

Поводом 27 година од потписивања Дејтонског споразума, Жељка Цвијановић изјавила је да је важно вратити се изворним надлежностима, док је Милорад Додик упозорио да било какав интервенционизам међународне заједнице гура Републику Српску ка самосталности
Додик и Цвијановић: Повратак изворном Дејтону или осамостаљивање Републике СрпскеNone © Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће стабилизација РС бити настављена и да ће са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Жељком Цвијановић радити на политикама које ће јачати Српску.

Поводом 27 година од потписивања Дејтонског споразума, Додик је упозорио да било какав интервенционизам међународне заједнице гура Републику Српску ка самосталности, пренела је РТРС.

"Ништа неће бити економски и финансијски лако. Ово је мој трећи мандат на позицији председника Републике Српске што је изразита част, а привилегија је што ме људи непосредно на изборима три пута бирају за председника", рекао је Додик.

Он је навео да неће оклевати да брани позицију Републике Српске.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је приоритет враћање изворном Дејтонском споразуму, имајући у виду да је тај документ пре 27 година прихваћен од свих народа и да је донео уставно-политички систем који је омогућио да земља функционише у миру и да се нико не осећа угрожено.

"Интервенције страног фактора у БиХ направиле су институционално стање које одудара од онога што је предвидео Устав, што само по себи прејудицира да постоји одређени неред који се огледа у узурпацији надлежности, прављењу структуре која би била централизована и не би поштовала оно што је Дејтонски споразум успоставио као високо децентрализовану државу", истакла је Цвијановић у изјави за Срну.

Враћањем изворним надлежностима и свему што је Дејтонски споразум предвидео, могло би се ући у фази смирености, боље међусобне сарадње, сматра Цвијановић и додаје да би то отворило врата договорима шта може боље и ефикасније да се уреди.

Она је указала да је БиХ требало дати шансу на живи нормалан дејтонски живот и буде успешна држава, што данас није случај. Доскорашња председница РС, додала је и да је Република Српска увек била отворена за дијалог, али не на начин какав је сада у којем се многе ствари у институцијама БиХ приватизују.

РС није нашла саговорнике у БиХ о питањима које би се тицале дејтонске поставке, јер се Федерација ослањала на страни фактор да ће бранити вештачки наменуте измене, додала је Цвијановић.

"Дијалог је једина форма која може довести до бољитка и сигурна сам да ће институције Републике Српске наставити да раде на томе да се уведе ред који мора бити уставни и да све буде ствар договора и предвиђених процедура",  рекла је Цвијановићева.

Пре 27 година, у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону, потписан је Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен уставно-правни поредак. Споразумом је створена државна заједница састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, које су потписнице свих анекса.

Датум парафирања овог документа иначе се у Српској обележава као републички празник, док је у Федерацији БиХ то обичан радни дан.

"Одлучиваћемо и о обележавању многих других дана на начин на који мислимо да одговара нашем начину живота и уставно-правном положају", навео је Додик, а пренела РТРС.

Републику Српску, како он истиче, не занима шта се ради у Федерацији Босне и Херцеговине.

"Шта раде у Федерацији то ме одавно не интересује, осим у случају када угрожава нас. Дејтонски споразум не морамо више да чврсто држимо, јер су га други урушили до мере да је непоправљив и видећемо како ће се ствари одвијати", додао је Додик.

Важно је, наглашава он, што је Република Српска чврста и стабилна.

"Нема више нелагоде када странци нешто траже. Знамо шта хоћемо, а то је наша Република, као и да нам се да уставна БиХ или ћемо из ње изаћи када проценимо. Једина успешна политика јесте бити легитиман и легалан у смислу поштовања Устава", каже Додик.

Република Српска, како тврди, ништа није урадила на штету БиХ и њен Устав поштује.

"На штету Републике Српске урађено је много. У сваком случају Република Српска је спремна да се бори за уставност", рекао је Додик.

 

image