Свет

Макарти прети Кини: Истрага кинеских послова у САД

Ако буде изабран за председавајућег Представничког дома Конгреса, истакнути републиканац истраживаће кинеске послове по САД, али и сменити демократе из неколико кључних одбора
Макарти прети Кини: Истрага кинеских послова у САДNone © Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Вођа републиканаца у Представничком дому америчког Конгреса Кевин Макарти рекао је да намерава да оформи посебан комитет који би се бавио Кином - ако буде изабран за председавајућег Представничког дома.

Он је оптужио администрацију председника Џозефа Бајдена да се није супротставила Пекингу.

"По питању крађе интелектуалне својине, Кина је на првом месту. Ставићемо тачку на то и нећемо више допуштати да администрација не предузима ништа и дозвољава да Кина ради оно што ради у Америци", рекао је Макарти.

У интервјуу за "Фокс њуз", чије је делове пренео Ројтерс, истакнути републиканац реаговао је на недавну изјаву директора ФБИ Кристофера Вреја који је пренео јавности да је федерална агенција забринута због тога што кинеска влада отвара "сервисне станице" у градовима САД.

Невладина организација "Сејфгард дифендерс" објавила је у свом извештају да је циљ ових канцеларија да изврше притисак на кинеске грађане оптужене за кривично дело у домовини да се врате у Кину, као и да шире "комунистичку пропаганду". Кинеска амбасада у Вашингтону навела је да се ради о сервисима које воде волонтери за помоћ кинеским грађанима.

Амбасада је саопштила да то нису "полицијске станице", али републиканац Макарти очигледно не верује у то будући да је изјавио да ће странка чији је члан забранити кинеске "полицијске станице" у више градова у САД.

Он је говорио и о другим плановима за Представнички дом у којем су, након завршених међуизбора и пребројаних гласова у већини америчких држава, републиканци освојили већину.

Макарти уверава да ће одржати обећање и избацити из неколико кључних одбора Представничког дома поједине демократе. Такву судбину, наменио је Адаму Шифу, председавајућем одбора за обавештајна питања, као и Ерику Свалвелу из истог одбора и Илану Омару из одбора за спољно-политичке послове.

Лидер републиканаца у Представничком дому у трци је да постане председавајући овог тела Конгреса и на том месту евентуално замени садашњу председавајућу Ненси Пелоси. Да би постигао тај циљ, Макарти мора да придобије довољно републиканаца да гласају за њега, како би и званично био изабран када нови чланови Конгреса буду преузели дужност у јануару.

image