Спорт

Новаку "узели" прво место - овако је АТП листа требало да изгледа

Српски тенисер би само са бодовима са Вимблдона био тик иза првопласираног Алкараза, али са више него реалном шансом да га до краја 2022. године и престигне.
Новаку "узели" прво место - овако је АТП листа требало да изгледаGetty © Matthew Stockman

Новак Ђоковић је освојио Завршни мастерс у Торину без иједног пораза и тако на најбољи могући начин завршио турбулентну 2022. годину. Он је за тај успех добио и 1.500 бодова за АТП листу, па ће 1. јануар 2023. дочекати као пети играч света.

Ипак, колика је неправда начињена освајачу 21 гренд слема говори и чињеница да је постојала врло објективна шанса да Ђоковић и ову годину оконча као први играч света.

Још од раније је познато да је на том месту завршио Карлос Алкараз, 19-годишњи Шпанац који је ове сезоне на Ју-Ес опену освојио своју прву гренд слем титулу. Али поглед на АТП листу указује на другу ствар.

Ђоковић се на петом месту налази са 2.000 бодова мање од Алкараза, тачно онолико колико му није уврштено на АТП листу за освајање Вимблдона. Тада је због забране учешћа руским и белоруским тенисерима донета одлука да се овогодишњи турнир не бодује.

Но, да је то ипак био случај, као што је требало да буде, Ђоковић би био други на свету са 6.820 бодова, тачно 180 бодова мање од Алкараза (због тога што би Шпанац добио бодове за учешће у четвртом колу).

Али да је Ђоковић од летос имао тих 2.000 бодова на свом конту, знао би да током другог дела сезоне има објективну шансу да се врати на прво место и заигра на још неком турниру како би освојио неопходне бодове.

Од турнира на којима је Ђоковић у међувремену могао да игра, издвајају се Лос Кабос у Мексику, Мец у Француској, Хихон у Шпанији, један од три турнира у истој недељи (Антверпен, Стокхолм и Напуљ), као и могући наступ у Бечу или Базелу, који су се играли у недељу уочи мастерса у Паризу.

Разлика од 180 бодова коју би Алкараз имао у односу на Новака, да су признати вимблдонски бодови, била би једнака једном полуфиналу на турниру из АТП серије 500. А тако нешто, било би и више него достижно за Ђоковића, 35-годишњака који је 2022. годину завршио серијом од 29 победа и два пораза од мастерса у Риму.

А све то пре него што се и спомене забрана учешћа на Аустралијан опену, Ју-Ес опену и још четири мастерс турнира у САД и Канади...

image