Свет

"Готово је": Шеф Твитера у Француској дао отказ

Твитер се бори да задржи запослене након што је Илон Маск од њих тражио да се обавежу на "прековремени рад високог интензитета" или да у супротном напусте компанију
"Готово је": Шеф Твитера у Француској дао отказwww.globallookpress.com © Vincent Isore/Keystone Press Agency

Извршни директор компаније "Твитер" у Француској, Демијен Виел саопштио је да напушта компанију, након што је нови власник Илон Маск отпустио највише руководиоце и бројне друге запослене.

"Готово је. Понос, част и мисија остварени. Каква авантура, какав тим, какви сусрети! Хвала свима за седам невероватних и интензивних година", написао је Виел на Твитеру.

Он је за Ројтерс потврдио да је напустио компанију, али није прецизирао разлог за ту одлуку. Одбио је да открије колико људи је "Твитер" запослио у Француској пре или након што је Маск преузео компанију прошлог месеца.

Закони о раду у Француској спречавају компаније да отпуштају стално запослене "преко ноћи". Фирме са седиштем у овој држави у обавези су да особљу званично и унапред саопште планове о отпуштању, обично путем писма са потврдом о пријему. Такође морају да поштују отказне рокове, у зависности од разлога прекида радног односа и радног стажа особља.

Уколико отпуштају више запослених у року од 30 дана, компаније су у обавези да испоштују и процедуре које подразумевају обавештавање запослених, њихових представника и Министарства рада. То значи да цео процес траје од неколико недеља до неколико месеци.

"Твитер" се, иначе, бори да задржи запослене након што је Маск од њих тражио да се обавежу на "прековремени рад високог интензитета" или да у супротном напусте компанију. Раније овог месеца компанија је саопштила да отпушта око 50 одсто своје радне снаге. Пре него што је Маск преузео контролу над "Твитером", компанија је имала око 7.500 запослених.

image