Свет

Руска амбасада у САД: Америка попустљива према неонацистима у Украјини

САД помажу да се не кажњавају неонацисти у Украјини, поручиле су дипломате
Руска амбасада у САД: Америка попустљива према неонацистима у Украјиниwww.globallookpress.com © Ting Shen

Руска амбасада у Вашингтону саопштила је да је реакција САД на погубљење руских ратних заробљеника непримерена и показује да америчка страна помаже некажњавању неонациста у Украјини, преносе "РИА Новости".

Дипломате су истакле да је погубљење руских војника, које су извршиле Оружане снаге Украјине, "флагрантно кршење Женевске конвенције из 1949. године, о поступању са ратним заробљеницима".

"Поново наглашавамо: украјински затвореници држе се у потпуности у складу са захтевима Међународног хуманитарног права. Кијевски режим још није кажњен за своје злочине. Сједињене Америчке Државе и колективни Запад, заправо, чак ни не критикују украјинске власти", наводи се у саопштењу.

Раније је представница Канцеларије за глобално кривично правосуђе америчког Стејт Департмента Бет ван Шак рекла да "власти САД прате извештаје о погубљењу руских ратних заробљеника у Донбасу и сматрају да све стране у сукобу морају да поштују међународно право".

"Званичница је одбила да директно осуди масакр наших ненаоружаних војника, упркос потврди аутентичности релевантних видео-материјала америчких новинара који нису заташкали трагедију. Истовремено, као и раније, нису пружили никакве доказе о насилним делима које су наводно починили наши војници", истакла је руска дипломатска мисија.

Двоструки стандарди

У саопштењу се даље наводи да "Запад брзо све заборавља и да зверства кијевског режима изазивају језу код сваког нормалног човека".

"Никада нећемо заборавити ужасне записе о убиствима ненаоружаних војника, које су неонацисти гурнули на земљу, а затим немилосрдно стрељали", истиче се у тексту и додаје: "Како се то може оправдати? Како администрација може објаснити безосећајни однос према погибији обичних војника њиховим мајкама, женама и деци? Где је озлоглашена идеја о приоритету људских права, којом се Вашингтон тако поноси? Непрекидни двоструки стандарди".

Према оцени руских дипломата, "игноришући злочине кијевског режима, званични Вашингтон подржава убице којима нема опроста".

"Крајње је време да се одлучно осуде дела неонациста. Увек се мора запамтити руска пословица: Ко сеје ветар, пожњеће олују", закључили су у саопштењу.

Амбасада Русије у САД је подсетила да је Москва више пута указивала на учешће Сједињених Америчких Држава у сукобу у Украјини. 

"У више наврата смо говорили да се кроз снабдевање Кијева оружјем, обуку криминалаца и плаћеника, преношење обавештајних информација, САД мешају у сукоб. Управо због њих су руско-амерички односи у застоју", напомињу руске дипломате.

На интернету се 18. новембра појавио снимак на којем се види како украјински милитанти пуцају на руске војнике који су лежали на земљи. Према руском Министарству одбране, борци Оружаних снага Украјине намерно су убили најмање 11 ненаоружаних руских војника које су заробили на територији ЛНР и напомињу да то није једини ратни злочин, већ уобичајена пракса у Оружаним снагама Украјине.

Истражни комитет је покренуо кривични поступак за убиство и злостављање ратних заробљеника. Шеф руског Савета за људска права Валериј Фадејев и омбудсман за људска права у Русији Татјана Москалкова обратили су се међународним организацијама, канцеларији високог комесара УН за људска права, ОЕБС-у, Савету Европе, Амнести интернешенелу, Међународном комитету Црвеног крста и другима, захтевајући да осуде стрељање затвореника и спроведу истрагу.

image