Свет

Немачке компаније страхују од нестанка струје, расте потражња за генераторима

Да би се обезбедиле у случају нестанка струје, многе компаније окрећу се генераторима за хитне случајеве. Време чекања на исте је скоро годину дана
Немачке компаније страхују од нестанка струје, расте потражња за генераторимаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov/Global Look Press

Упозорења да су рестрикције струје врло извесне ове зиме, изазвало је немир у Немачкој. Међутим, бројне компаније већ неко време се припремају за овај случају: код великог произвођача мотора "Ролс-ројс пауер системс" у Фридрихшафену на Боденском језеру посао са генераторима цвета.

"У првој половини 2022. године, распродали смо све генераторе за 2023. годину", рекао је агенцији ДПА портпарол компаније и додао: "Време чекања на агрегате је тренутно шест до 12 месеци."

Шеф Федералног уреда за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама (ББК) Ралф Тислер је у интервјуу за "Велт ам зонтаг" недавно упозорио на могућност нестанака струје ове зиме.

"Ризик од нестанка струје се повећава од јануара, па претпостављамо да ће од тада доћи до прекида напајања на одређени временски период", упозорио је.

Тислерове изјаве изазвале су нервозу па су званичници и електродистрибуција покушали да умире страховања јавности. Портпаролка ББК поручила је да је нестанак струје великих размера "мало вероватан".

"Систем за снабдевање електричном енергијом је пројектован са вишеструким осигурањима и има бројне сигурносне механизме за стабилизацију електричне мреже у случају прекида", додала је она.

Многе болнице, дата центри и аеродроми очигледно не желе да се ослоне на ово, пише "Шпигл" и додаје да се обезбеђују од могућих нестанка струје помоћу дизел генератора.

Генератори разграбљени и пре почетка руске војне операције у Украјини

Потражња за генераторима почела је, према речима портпарола компаније, још пре почетка специјалне руске војне операције у фебруару.

"Промет се повећава у скоро свим секторима: средња предузећа као и велике корпорације желе да обезбеде проток података", објаснио је портпарол.

"Ролс-ројс пауер системс" остварио је прошле године продају у вредности од око 2,75 милијарди фунти. Трећина те суме зарађена је у области производње електричне енергије, која такође укључује генераторе за хитне случајеве. Удео наставља да расте. Произвођач мотора није открио колико је генератора за хитне случајеве већ продато ове године.

Као пословна јединица, "Ролс-ројс пауер системс" продаје моторе велике брзине и погонске системе за производњу енергије за бродове, као и тешка копнена, железничка и војна возила.

image