Русија

Руска Дума: Позивамо цео свет да осуди злочине кијевског режима

Државна дума позвала све државе да помогну да се приведу правди извршиоци погубљења руских војника, као и њихови покровитељи
Руска Дума: Позивамо цео свет да осуди злочине кијевског режимаwww.globallookpress.com © Илья Кошелев

Државна дума Русије усвојила је нацрт саопштења у вези са погубљењем руских ратних заробљеника од стране украјинских националиста и позвала парламенте свих држава да осуде злочине кијевског режима, преноси РТ.

У документу, који су представили комитети за одбрану и за међународне послове, наводи се да су посланици "огорчено доживели поруку о још једном крвавом злочину кијевског режима – погубљењу руских војника који су били заробљени".

"Посланици Државне думе позивају парламенте светских држава да недвосмислено осуде злочине кијевског режима, да помогну да се приведу правди директни извршиоци нељудског убиства, као и њихови покровитељи", наводи се у саопштењу.

Дума је подсетила да је намерно убијање ратних заробљеника "флагрантно кршење Међународног хуманитарног права од стране Украјине, укључујући Женевску конвенцију из 1949. године, о поступању са ратним заробљеницима".

"То је такође кршење међународних стандарда људских права, укључујући Конвенцију против тортуре и других окрутних, нехуманих или понижавајућих казни и поступака из 1984. године", додаје се.

Раније се на мрежи појавио снимак масакра Оружаних снага Украјине над заробљеним руским војницима. Руска страна је захтевала од међународних организација да осуде злочин украјинске војске и спроведу детаљну истрагу о инциденту.

Како напомињу у Кремљу, "Русија ће сама тражити кривце, јер злочинци морају бити пронађени и кажњени".

Министарство одбране је саопштило да ће "украјински председник Владимир Зеленски и његови поданици морати да одговарају за сваког измученог руског ратног заробљеника".

image