Економија

Саудијска Арабија: Остајемо верни договору с Русијом о смањењу производње нафте

Саудијски министар енергетике Абдулазиз бин Салман демантовао наводе "Волстрит џорнала" да ОПЕК+ разматра повећање производње нафте
Саудијска Арабија: Остајемо верни договору с Русијом о смањењу производње нафтеwww.globallookpress.com © Pavlo Gonchar

Саудијска Арабија саопштила је да се ОПЕК+ држи смањења производње нафте и да би могла да предузме даље мере да уравнотежи тржиште услед пада цена, демантујући тако наводе "Волстрит џорнала" да разматра повећање производње, пренела је Саудијска новинска агенција (СПА).

"Волстрит џорнал" раније је објавио да ће се на следећем састанку групе ОПЕК+, заказаном за 4. децембар, разматрати повећање производње од пола  милиона барела дневно, чиме би се поништила прошломесечна одлука о смањењу производње за два милиона барела дневно.

"Добро је познато да ОПЕК+ не разговара ни о каквим одлукама уочи састанка", рекао је министар енергетике Саудијске Арабије Абдулазиз бин Салман и додао да је ОПЕК+ спреман да додатно смањи производњу ако буде било потребно.

"Тренутно смањење од два милиона барела дневно од стране ОПЕК+ наставља се до краја 2023. и ако постоји потреба да се предузму даља смањења производње како би се уравнотежиле понуда и потражња, спремни смо да интервенишемо", истакао је Бин Салман, а пренела СПА.

Бела кућа је иначе смањење производње тумачила као подривање глобалног напора да се ослаби Русија, тј. као јасно удруживање Саудијаца са Русима против САД.

image