Свет

Филипини одбили да легализују истополне бракове, развод и абортус

Европљани нас увек критикују и желе да наметну вредности које се косе са нашом традицијом, изјавио филипински министар
Филипини одбили да легализују истополне бракове, развод и абортусGetty © Ezra Acayan / Stringer

Филипинске власти одбиле су предлог Савета за људска права Уједињених нација (УНХРЦ) да легализују истополне бракове, као и да дозволе абортус и разводе.

Министар правде Филипина Хесус Криспин Ремуја изјавио је да су препоруке које су друге државе изнеле током прошлонедељног састанка овог тела у Женеви "неприхватљиви", преноси "Манила тајмс".

"Ово је питање политике, да ли то прихватамо или не, а ја сматрам да ми као држава нисмо спремни", изјавио је Ремуја у понедељак.

"Културолошки, наше вредности се супротстављају са многим вредностима које они (западне државе) желе да нам наметну. Ми за то нисмо спремни, и то је наша тренутна позиција", додао је он.

Он је нагласио да је развод питање за парламент, тако да "то не можемо да им обећамо".

Заменик министра правде Раул Васкез рекао је да су препоруке одбијене зато што "наш национални идентитет, религија, традиција и филипински суверенитет морају бити заштићени у сваком тренутку".

Ремуја је рекао и да је током прошлонедељног састанка више од 100 држава подржало Филипине или имало "позитивне коментаре о људским правима на Филипинима".

Он је додао и да је око 15 држава било "негативно настројено".

"То су државе које увек критикују Филипине. Реч је о богатим европским државама које су опседнуте индивидуалним правима и које не разумеју концепт колективних права. Али мислим да смо добро прошли", закључио је министар.

Филипинска делегација прихватила је две трећине предлога које су добили од других држава, преноси "Манила тајмс".

Филипини су, уз Ватикан, једина држава на свету која још увек није легализовала развод. Око 80 одсто од 110 милиона људи који живе на Филипинима припадници су Католичке цркве.

image