Економија

Г7 данас проглашава ограничење цена нафте, неки оклевају

Да би споразум ступио на снагу потребно је да га потпише свих 27 земаља чланица ЕУ
Г7 данас проглашава ограничење цена нафте, неки оклевајуwww.globallookpress.com © Hannes P Albert/dpa

Група Г7 данас ће прогласити дуго најављивано ограничење цена нафте, али да би оно ступило на снагу потребно је да га прихвати свих 27 земаља чланица ЕУ, пише "Политико".

Најављено ограничење забраниће бродским компанијама и осигуравачима да руску нафту транспортују ако није продата испод уговорене цене.

Али, земље попут Кипра, Малте и Грчке страхују да ће такав потез наштетити њиховој транспортној индустрији. Брину да ће тако изгубити неке од својих танкерских флота, које наводно већ одбацују заставе ЕУ у корист застава Кине, Турске, Индије или разних пореских рајева како би избегле ограничења која намећу ЕУ и САД.

Дипломате су упозориле да нису сигурне да ли ће Грчка, Кипар или Малта остати при својој забринутости и у последњем тренутку, иако је ЕУ за њих већ направила уступке тако што је, како би ублажила удар на њихове бродарске индустрије, ослабила санкције на другу руску робу попут ђубрива, цемента и других производа.

Споразум о ограничењу цена нафте свих 27 земаља морају да потпишу пре него што 5. децембра на снагу ступи ембарго на ово руско гориво.

У теорији, то зелено светло могло би да се покаже јако брзо, можда чак и данас на састанку амбасадора ЕУ.

Европска комисија обавестила је већ земље ЕУ о техничким детаљима ограничења цена - али не и томе о ком је износу реч.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен предложила је 60 долара по барелу, што је испод тржишне цене нафте, али приближно цени по којој се руском нафтом тргује у Азији (где је земље попут Индије и Кине купују са попустом).

Пољска, Летонија, Литванија и Естонија, које се залажу за оштрије и брже санкције ЕУ против Русије инсистирају да се земље ЕУ истовремено договоре и око овог ограничења и око деветог пакета санкција Русији.

Покушајем ових земаља- јастребова да то двоје повежу неке дипломате међутим нису задовољне. Они тврде да пакет још није спреман, и да би довођење санкција и ограничења цене у везу само отежало ствари.

Како наводе неки званичници санкције би се иначе фокусирале на руске званичнике, "пропагандисте", руководиоце и друге који подржавају Путина.

image