Свет

Дивљи запад: У Америци ове године у просеку три пуцњаве дневно

Сједињене Америчке Државе су током 2022. године регистровале најмање 604 масовне пуцњаве у којима је живот изгубило скоро 40.000 људи
Дивљи запад: У Америци ове године у просеку три пуцњаве дневноNone © Тanjug/AP Photo/David Zalubowski

Протеклог викенда најмање пет особа је погинуло а десетак је рањено када је 22-годишњи нападач отворио ватру у ЛГБТ ноћном клубу у Колорадо Спрингсу.

"Још једна заједница у Америци је разорена оружаним насиљем. Више породица је остало са празнином у животу која се не може попунити", рекао је председник Џозеф Бајден у изјави после пуцњаве и запитао се: "Када ћемо одлучити да нам је доста? Морамо се позабавити епидемијом оружаног насиља у свим његовим облицима".

Нешто више од недељу дана након што је Бајден у јулу потписао двостраначки закон о реформи оружја, шест људи је убијено, а више од 30 је повређено у масовној пуцњави током параде поводом Дана независности САД у Хајленд Парку у Илиноису. Власти су након двочасовне потраге ухапсиле 22-годишњег мушкарца.

Тринаест масовних пуцњава догодило се првог викенда у јуну, мање од две недеље након што је наоружани нападач убио 19 ученика и два наставника у основној школи у Увалдеу у Тексасу. То је била најсмртоноснија пуцњава у школи од масакра у Основној школи "Сенди Хук" 2012. године.

Архива оружаног насиља, непрофитна организација која прати пуцњаве у САД, до сада је забележила најмање 604 масовнe пуцњаве током ове године. Свеукупно, оружано насиље у САД је током протеклих једанаест месеци убило скоро 40.000 људи.

Сједињене Државе имају много лабавије законе и политике о ватреном оружју у поређењу са другим земљама - савезно право на поседовање ватреног оружја је чак уписано у Устав у виду Другог амандмана. Закони и прописи о оружју такође се разликују од државе до државе. Неке државе имају рестриктивније законе, док неке дозвољавају много веће стопе поседовања ватреног оружја за заштиту и лов.

Више оружја него људи

"У земљи попут наше... имамо много оружја", рекао је за "Инсајдер" у јуну Р. Турман Барнс, помоћник директора Центра за истраживање насиља над оружјем Универзитета Рутгерс Универзитета у Њу Џерсију.

"А када будете имали онолико оружја колико ми имамо, а ми имамо више оружја него људи, имаћете више оружаног насиља у свим његовим облицима".

Као резултат тога, ватрено оружје је постало један од водећих узрока смрти за Американце свих узраста, а према правном центру "Гифордс", оно је и водећи узрок смрти децe млађe од 18 година.

Различити извори различито дефинишу масовне пуцњаве, али Архива оружаног насиља и Истраживачка служба Конгреса то дефинишу као инцидент у којем је убијено четири или више особа, не рачунајући стрелца као жртву.

Током 2021. године, Архива оружаног насиља забележила је 692 масовне пуцњаве, а само од ватреног оружја прошле године страдало је 45.010 људи.

image