Србија и Балкан

Укидање виза тзв. Косову најкасније до 1. јануара 2024. године

Шпанија је тражила да се датум не поклапа са њеним председавањем ЕУ
Укидање виза тзв. Косову најкасније до 1. јануара 2024. годинеwww.globallookpress.com © IMAGO/Sasu Makinen

Чланице Европске уније напокон су се сложиле о коначном тексту одлуке о визној либерализацији за тзв. Косово, према којем укидање визног режима ступа на снагу у тренутку када европски систем ЕТИАС буде потпуно функционалан, или најкасније 1. јануара 2024. године.

Према писању Радија Слободна Европа (РСЕ), чланице ЕУ прихватиле су захтев Шпаније да се крајњи датум не поклапа са председавањем ове државе Европском унијом.

Шпанија није признала независност "Косова", због чега је тражила да се датум не поклапа са њеним председавањем, између 1. јула и 31. децембра 2023. године.

Будући да је текст усаглашен, исти ће, како сазнаје РСЕ, усвојити амбасадори држава чланица ЕУ на састанку 23. новембра.

Планирано је да ово питање буде под такозваном "тачком А", што подразумева аутоматско усвајање текста без претходне расправе. У том случају, завршетак свих процедура до краја децембра остаје реална опција.

Чекајући Шенген

Овај договор долази у моменту када огроман број људи тражи визе у страним амбасада како би напустили "Косово" због великог разочарања у владу Аљбина Куртија, рекао је шеф посланичке групе Демократске партије Косова (ДПК) Абељард Тахири.

Он је у марту ове године изјавио да је "за четири месеца чак 199.783 грађана 'Косова' затражило визе у страним амбасадама, што је око 11 одсто од укупног броја становника", пренели су косовски медији.

Након укидања виза за грађане Македоније, Црне Горе и Србије 2009. године, те за Албанију и Босну и Херцеговину у 2010. години, тзв "Косово" је почело процес либерализације визног режима 2012. године, четири године након свих других у суседству. 

Десет година касније, упркос обећањима из ЕУ, процес још увек није завршен.

Са друге стране, обећани Шенген као да губи стари сјај. Неколико земаља (Немачка, Норвешка, Шведска, Данска и Француска) још од мигрантске кризе 2015. крши основне постулате овог режима, враћањем контрола на граничним прелазима, како би се заштитило од неконтролисаног уласка миграната. 

ЕТИАС - нови информативни систем ЕУ

Први јануар 2024. године, према усаглашеном тексту, сматра се најкаснијим роком када би грађани тзв. Косова могли да крену да користе безвизни режим, а до укидања виза, може доћи и раније, ако европски информативни систем ЕТИАС буде поптуно функционалан, како ЕУ планира пре краја наредне године.

Реч је о систему за давање овлашћења за путовање у оне земље Европске уније које припадају шенгенском простору. Коначну одлуку о преласку спољне границе доноси држава чланица ЕУ прве дестинације.

ЕТИАС је одобрен 2018. године, али је стављање овог система у функцију у неколико наврата одложено. Повезивање визне либерализације са ЕТИАС-ом је првобитно затражила Француска.

image