Свет

Сестра Ким Џонг Уна упозорила САД: Могли бисте да се суочите са још фаталнијом безбедносном кризом

Ким Јо Џонг потез Сједињених Америчких Држава назвала је "безобразним кршењем суверенитета и тешком политичком провокацијом"
Сестра Ким Џонг Уна упозорила САД: Могли бисте да се суочите са још фаталнијом безбедносном кризомwww.globallookpress.com © Ryu Seung-Il/ZUMAPRESS.com

Севернокорејска политичарка Ким Јо Џонг упозорила је Сједињене Америчке Државе да ће се суочити са још "фаталнијом безбедоносном кризом", након што је Вашингтон затражио од Уједињених Нација да осуде Пјонгјанг због лансирања интерконтиненталне балистичке ракете.

Сестра севернокорејског лидера Ким Џонг Уна осудила је САД због објављивања, како је рекла, "одвратне заједничке изјаве заједно са руљом попут Велике Британије, Француске, Аустралије, Јапана и Јужне Кореје", преноси АП.

Потез САД назвала је "безобразним кршењем суверенитета и тешком политичком провокацијом" и упоредила ту државу са "псом који лаје обузет страхом".

"Сједињене Америчке Државе требало би да имају на уму да, без обзира на то колико очајнички покушавају да разоружају Северну Кореју, да је никада не могу лишити права на самоодбрану", рекла је она у изјави коју су пренели државни медији.

Навела је да би САД могле да се суоче са "још фаталнијом безбедносном кризом" уколико наставе са акцијама против Северне Кореје.

Оценила је да је чињеница да се о лансирању расправљало у Савету безбедности "очигледна примена двоструких стандарда", јер je, наводи, то тело "зажмурило" на америчко-јужнокорејске војне вежбе. Поручила је да Северна Кореја неће толерисати било какав покушај да се поткопа њено право на самоодбрану. Истакла је да ће та земља предузети "најтежу противакцију како би заштитила своју националну безбедност".

САД: Савет безбедности УН да усвоји председничко саопштење о Северној Кореји

САД су јуче позвале да се усвоји председничко саопштење Савета безбедности Уједињених нација којим би се Северна Кореја позвала на одговорност за своје ракетне тестове након што је Пјонгјанг прошле недеље лансирао интерконтиненталну балистичку ракету која је способна да стигне до копна САД.

Амбасадорка САД у Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд рекла је синоћ да је од виталног значаја да 15-члани савет одговори једногласно и поновила оптужбе САД да Кина и Русија охрабрују Пјонгјанг блокирањем акције СБ УН, пренео је Ројтерс.

Она је на хитном састанку Савета безбедности казала да ће САД издати председничко саопштење у којем се осуђују лансирања ракета Северне Кореје и друге дестабилизујуће активности. Након састанка, Томас-Гринфилд је прочитала заједничко саопштење 14 земаља, укључујући осам чланица Савета безбедности, у којем се осуђује најновије лансирање Северне Кореје, као и накнадни извештај севернокорејских државних медија у којем се наводи да би ракета могла да се користи за превентивни нуклеарни напад.

У саопштењу се наводи да је пројектил пао на око 200 километара од јапанске обале и да је тест представљао озбиљну ескалацију која је недвосмислена претња међународном миру и безбедности.

Наведено је и да СБ УН мора да делује како би ограничио напредак севернокорејских програма наоружања.

Пјонгјанг је раније саопштио да су активности тестирања легитимна вежба права на самоодбрану као одговор на редовне војне вежбе између САД и Јужне Кореје које Северна Кореја сматра "пробом инвазије".

image