Економија

ЕУ ублажава план за ограничење цена руске нафте

Земље ЕУ треба да донесу једногласну одлуку, али дипломате су већ упозориле да би то могло да буде тешко
ЕУ ублажава план за ограничење цена руске нафте© Foto: Tanjug/AP Nabeel Hashmi

Европска унија је ублажила свој најновији предлог санкција за ограничење руског извоза нафте, тако што је одложила његову пуну примену и ублажила кључне одредбе о транспорту, преноси "Блумберг".

Савезници су раније разговарали о постављању ограничења цене која би износила између 40 и 60 долара по барелу.

Земље Г7 и ЕУ сада расправљају о цени од око 60 долара по барелу, а ограничење цена руске нафте требало би да ступи на снагу почетком децембра.

Г7, група која окупља најбогатије земље Запада, "покушава да усагласи последње детаље компликованог плана."

Земље ЕУ треба да донесу једногласну одлуку, али дипломате су већ упозориле да би то могло да буде тешко.

ЕУ је већ раније дала начелну подршку механизму за одобравање горње границе цена, али је остало још много нерешених питања. Пољска и Литванија траже много нижу горњу границу цена. Пољски званичници су саопштили да цена треба да износи око 20 долара по барелу.

Одредбе о транспорту руске нафте

Предлог ЕУ је, такође, ублажио ранију одредбу која се односи на танкере који превозе руску нафту.

ЕУ је предложила прелазни период од 45 дана након датума објављивања горње границе цена нафте из Русије. Предложени ''грејс период'' служио би за усклађивање ЕУ санкција са раније најављеним санкцијама САД и Велике Британије.

У документу се сада наводи да ће танкеру који је превозио руску сирову нафту, или нафтне деривате по ценама изнад ограничења, бити забрањено да обавља делатност "90 дана од датума истовара терета купљеног изнад горње цене."

Већина земаља Г7 и ЕУ најавиле су обуставе увоза руске нафте. Одредбе за рафинисане нафтне деривате, укључујући и горњу границу тих цена, требало би да ступе на снагу у фебруару.

image