Србија и Балкан

Додик: Не дирајте Републику Српску, то нећемо дозволити

Председник Републике Српске на свечаном пријему поводом ступања на ту дужност, истакао је да ће сарађивати са земљама региона, са Кином, Америком и Русијом, али да ће Република Српска највише рачуна водити о себи
Додик: Не дирајте Републику Српску, то нећемо дозволити© Tanjug/HO

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је будућност веома изазовна и да Републику Српску чекају преломни тренуци .

На свечаном пријему, поводом ступања на председничку функцију, Додик је навео да је одговорност коју је добио захваљујући народу Републике српске већа него свих претходних година, истичући да ће градити добре односе са регионом.

"Не дирајте Републику Српску, јер то нећемо дозволити. Ми само желимо да се очува уставна позиција Српске. У годинама и времену које долази биће веома изазовно у овом трећем мандату. Овде никада није досадно, јер знам да нас чекају преломни тренуци", истакао је Додик, преноси РТРС.

Додик је поручио да је велики дужник свом народу.

"Он ме је бирао на ову функцију, али знам и ослушкујем тај народ. Имамо довољно капацитета да останемо своји на своме. Дејтонски споразум је зацементирао позицију Републике Српске. Одузете су нам неке надлежности, али политичким средствима вратићемо их. Улазићемо у реформе, које су онакве и овакве, али то је неминовност", рекао је Додик.

Напоменуо је да ће градити односе са регионом, Хрватском, Црном Гором, Северном Македонијом.

Председник Републике Српске рекао је да РС има довољно капацитета да остане "своја на своме".

"Желимо и хоћемо у Европску унију и то није спорно, али исто тако Република Српска неће у НАТО. Сарађиваћемо и са великим силама, попут Русије и Кине, али и САД, као и земљама ЕУ. Ипак највише рачуна водићемо о себи", поручио је Додик.

Ана Брнабић: Приоритети су инвестиције ауто-пут Бањалука- Београд, аеродром Требиње и хидроелектрана Бук Бијела

Премијерка Србије Ана Брнабић присуствовала је свечаном пријему и изразила је велико задовољство што је у Бањалуци.

Председница Владе Србије казала је да ће бити настављена пуна сарадња и грађење специјалних и паралелних веза између Србије и Републике Српске.

"Имамо капацитет да наставимо све пројекте које смо договорили и да чекамо мирнији период који ће обележити животе будућих генерација", нагласила је Брнабић.

Премијерка Србије рекла је да су приоритети инвестиције ауто-пут Бањалука- Београд, аеродром Требиње и хидроелектрана Бук Бијела, и да се нада да ће ови планови бити реализовани у наредном периоду.

"Право паралелних веза љубоморно чувамо. У том смислу инсистирамо на даљем јачању Републике Српске, јер крајњи циљ наше политике је мир на целом Балкану", нагласила је Брнабић.

Патријарх Порфирије: Мир је најважнија вредност Републике Српске

Патријарх српски Порфирије рекао је на пријему да је мир најважнија вредност Републике Српске. Он је честитао Милораду Додику и истакао да није ни мало једноставно бити на било којој функцији, нарочито у овако турбулентним и компликованим временима, како глобално, тако регионално и локално.

Патријарх Профирије је напоменуо да се мора учинити све како би се наше окружење испунило миром.

"Он добрим делом зависи и од нас. Јединство морамо изграђивати у свом дворишту, па онда у пријатељском амбијенту и у окружењу. Сви заједно имате задатак да градите јединство и мир,  онда ће вас и други поштовати" закључио је патријарх Порфирије.

Патријарх српски Порфирије истакао је да је мир најважнија вредност Републике Српске.

Додик је дужност председника Републике Српске преузео у уторак, 15. новембра, од Жељке Цвијановић која је изабрана за српског члана Председништва БиХ.

image