Свет

Путин данас на састанку ОДКБ-а

Самит ОДКБ одржава се данас у Јерменији, која ова године председава удружењем
Путин данас на састанку ОДКБ-аwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Руски председник Владимир Путин учествоваће данас у Јеревану на седници Савета за колективну безбедност (ОДКБ), док је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев већ допутовао, преносе "РИА Новости".

"Разматраће се кључне области сарадње унутар организације, актуелни међународни и регионални проблеми. Путин ће се састати и са јерменским премијером Николом Пашињаном", поручили су из Кремља.

Догађају ће присуствовати и председници Белорусије Александар Лукашенко, Киргизије Садир Џапаров и Таџикистана Емомали Рахмон.

Тренутно нема информација о учешћу лидера Казахстана Касима Жомарта Токајева, који је на превременим председничким изборима 20. новембра освојио преко 80 одсто гласова. 

Самит ОДКБ одржава се данас у Јеревану, главном граду Јерменије, која ова године председава удружењем. Поред тога, Савет колективне безбедности ће изабрати генералног секретара за наредну годину. Организација укључује Русију, Јерменију, Белорусију, Казахстан, Киргистан и Таџикистан, а следеће године председавање преузима Белорусија.

Уговор о колективној безбедности потписали су 15. маја 1992. године у Ташкенту (Узбекистан) шефови шест држава чланица Заједнице независних држава, Јерменије, Казахстана, Киргизије, Русије, Таџикистана и Узбекистана. 

image