Свет

Папа "почистио" Каритас: Малтретирали запослене

Због страха и "константног понижавања", велики број запослених у међународном "Каритасу" напустио седиште у Ватикану
Папа "почистио" Каритас: Малтретирали запосленеwww.globallookpress.com © Fabio Frustaci/Keystone Press Agency

Папа Франциско је отпустио комплетно руководство међународне добротворне организације Римокатоличке цркве "Каритас" након оптужби за малтретирање и понижавање запослених.

Међу распуштеним руководиоцима је и кардинал Луис Антонио Тагле, кога многи сматрају кандидатом за будућег папу и који је номинално био председник Каритаса, али није био укључен у свакодневне операције, преноси "Ројтерс".

Распуштање руководства потврђено је папским декретом који је објавила ватиканска служба за штампу.

У одвојеном саопштењу ватиканског одељења за развој, које надгледа "Каритас", наводи се да су након суперивизије, коју је извршио екстерни менаџмент и тим психолошких стручњака, откривене слабости и лоше праксе у вођењу организације.

"Нису се појавили никакви докази о лошем финансијском управљању или сексуално неприкладном понашању, али су уочени неки други проблеми", наводи се у саопштењу.

Проблеми су уочени у домену управљања људским ресурсима и непоштовању процедура, што је озбиљно нарушило тимски дух и морал запослених, преноси Ројтерс.

Садашњи и бивши запослени посведочили су Ројтерсу о случајевима вербалног злостављања, фаворизовања и општег лошег управљања људским ресурсима који су довели до одласка одређеног броја особља.

Бивши службеник је за Ројтерс рекао да су запослени напустили посао у седишту због малтретирања, страха и "константног понижавања".

"Каритас" има седиште у Ватикану и окупља 162 католичке организације за помоћ, развој и социјалне услуге које раде у више од 200 земаља.

image