Србија и Балкан

Недоследне поруке Аустрије Хрватима: Можда и можете у Шенген?

За проширење Шенгена потребна једногласна одлука свих потписница тог споразума, министар унутруашњих послова Аустрије наставља да се противи предлогу Европске комисије
Недоследне поруке Аустрије Хрватима: Можда и можете у Шенген?© IMAGO/Martin Juen

Аустријски канцелар Карл Нехамер, пред данашњу посету Хрватској, релативизовао је претњу ветоом министра унутрашњих послова Аустрије Герхарда Карнера на ширење шенгенског простора и приступање Хрватске том споразуму.

"Из Хрватске не осећамо притисак миграције ка северу. Пошто Хрватска узорно обавља заштиту границе не видим никакав проблем. О свим земљама ће се појединачно гласати", поручио је Нехамер у изјави дневнику "Клајне цајтунг", преноси Танјуг.

Кренер је, са друге стране, одлучно нагласио да се и даље противи ширењу Шенгена.

Нехамер је у изјави за АПА  објаснио да би ширење шенгенског простора био погрешан корак све док се довољно  не заштити спољна граница.

"Европа без граница може да функционише само са снажним спољним границама", подвукао је он.

Министар унутрашњих послова Аустрије је претходно оценио да је шенгенски систем нефункционалан и нагласио да не подржава ширење система на Хрватску, Румунију и Бугарску.

Карнер је у недавној изјави новинарима потврдио да се и даље противи ширењу шенгенског простора, наглашавајући да не види никакво размимоилажење ставова са канцеларом Карлом Нехамером.

Карнер је том приликом уверио новинаре да има исти циљ као Нехамер, а то је заустављање таласа илегалне миграције.

За предлог ЕК о проширењу Шенгена, који обухвата Хрватску, Румунију и Бугарску, каже да је достављен "на препад" и да се томе противи.

Чешка, која тренутно председава ЕУ, најавила је да ће ширење Шенгена ставити на дневни ред састанка министара унутрашњих послова и правосуђа почетком децембра.

За проширење Шенгена потребна је једногласна одлука свих потписница тог споразума.

Најављени могући вето из Беча је у Хрватској изазвао бурне политичке дискусије, те је премијер Андреј Пленковић покушао да умири јавност рекавши да Влада Аустрије тако реагује због великог броја илегалних миграната.

Председник Хрватске Зоран Милановић је рекао да га Карнерове изјаве забрињавају.

"Мислим да је то обрачун преко наших леђа међу неким другим чланицама Европске уније. Затим се укључила Аустрија која има унутрашње, видљиве али мени нејасне разлоге зашто то ради. Све у свему, није добро", рекао је Милановић.

Пленковић је нагласио да су илегална миграција, цене енергената и инфлација важне унутрашње политичке теме у Аустрији.

image