Русија

Путин одобрио: Русија ће проширити извоз ђубрива

"Спремни смо да проширимо овај посао са свим партнерима без изузетка", рекао је Путин
Путин одобрио: Русија ће проширити извоз ђубриваwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Русија је спремна да прошири рад по питању испорука ђубрива на светска тржишта, изјавио је руски председник Владимир Путин.

Председник Русије састао се данас са председником комисије Руског савеза индустријалаца и предузетника (РСПП) за производњу и тржиште минералних ђубрива Дмитријом Мазепином и рекао да је Москва спремна да прошири извоз ђубрива, као и да ради са свим партнерима у овој области.

"Спремни смо да проширимо овај посао са свим партнерима без изузетка", рекао је Путин.

Он је додао да је "ситуација на светским тржиштима ђубрива добро позната чак и онима који нису специјалисти".

"Ваша група компанија 'Уралхим' је једна од највећих произвођача азотних ђубрива, калијевих ђубрива и амонијака у свету. Знам да се посао одвија прилично успешно, упркос вештачким препрекама које стварају неке земље", рекао је руски председник и нагласио да "од оваквих поступака трпе само светска тржишта".

Саслушавши предлоге Мазепина о бесплатном снабдевању Африке Уралхемовим ђубривима под окриљем УН, Путин му је обећао подршку у овом послу.

"Задатак ће добити све наше колеге како бисмо вам пружили неопходну помоћ", уверио је руски лидер.

Он је додао да је, пре свега, реч о Африци. Путин је нагласио да је Москва у контакту са генералним секретарем Уједињених нација Антонијом Гутерешом по овом питању. Руски председник је одобрио иницијативу директора компаније Мазепина да УН и Афричка унија одблокирају 265 тона ђубрива које је "Уралхим" спреман да бесплатно испоручи.

Русија се не противи испорукама амонијака преко Украјине

Путин је такође нагласио да се не противи наставку испорука амонијака преко луке у украјинској Одеси. Мазепин је оценио да Украјина износи политичке захтеве поводом пуштања у рад овог цевовода и изразио наду да се питање испорука амонијака може решити у оквиру прехрамбеног споразума.

Раније је заменик руског министра спољних послова Сергеј Вершињин у интервјуу листу "Известија" рекао да Русија позива УН и европске земље да почну процес извоза 280.000 тона руског ђубрива у Африку, које су раније блокирале неке европске земље. Он је такође истакао да је руска страна одлучила да се ово ђубриво бесплатно испоручи сиромашним земљама, пре свега на афричком континенту.

image