Свет

Борис Џонсон за Си-Ен-Ен: Немци су желели брз пораз Украјине

Немачко становиште било је да би конфликт представљао катастрофу и да би било најбоље да се све брзо заврши, поручио је бивши британски премијер
Борис Џонсон за Си-Ен-Ен: Немци су желели брз пораз Украјинеwww.globallookpress.com © © Martyn Wheatley

Бивши британски премијер Борис Џонсон рекао је да Француска у почетку "негирала могућност руске инвазије на Украјину" и оптужио немачку владу да је фаворизовала "брзи украјински војни пораз" у односу на дуготрајни сукоб.

Џонсон је у понедељак изјавио за Си-Ен-Ен да су се ставови западних земаља значајно разликовали пре него што је Москва 24. фебруара покренула специјалну војну операцију у Украјини, издвајајући три водеће земље ЕУ у коментарима који вероватно неће наићи на добар дочек у европским престоницама.

Џонсон је, такође, изјавио да су се земље ЕУ касније брзо солидарисале са Украјином и да јој сада пружају чврсту подршку, али да то није био случај пре почетка конфликта у Украјини.

"То је био велики шок… могли смо да видимо како Руси гомилају трупе, али различите земље имале су веома различите углове гледања", рекао је Џонсон.

"Немачко гледиште је у једном тренутку било да би то, ако се догоди, представљало катастрофу", и да би било боље да се "цела ствар брзо заврши", тврди Џонсон, наводећи "све врсте здравих економских разлога" за тај приступ.

"Нисам то могао подржати, мислио сам да је то катастрофалан начин. Али, могу да разумем зашто су тако мислили", наставио је Џонсон. Немачка је убрзано настојала да смањи своје ослањање на "руску енергију после инвазије Москве."

Француска и Италија

Французи су "све до последњег тренутка одбацивали могућност рата", рекао је Џонсон.

Француски председник Емануел Макрон у то време предводио је напоре Европе да одврати Владимира Путина од сукоба. Он га је посетио у Кремљу само неколико недеља пре него што је руски лидер наложио трупама да уђу у Украјину.

У марту је шефу француске војне обавештајне службе генералу Ерику Видоу (Eric Vidaud) наложено да се повуче са своје функције, делимично због тога "што није предвидео руску инвазију на Украјину", рекао је тада за Си-Ен-Ен неименовани војни извор.

Џонсон је, такође, критиковао почетни одговор Италије. Он је рекао да је италијанска влада, коју је у то време водио Марио Драги, одбијала да подржи став који ми заузимамо, с обзиром на њихово "масовно" ослањање на руске угљоводонике.

Си-Ен-Ен се тим поводом обратио француској и немачкој влади. Канцеларија Марија Драгија одбила је да коментарише Џонсонове изјаве.

Многи посматрачи су у почетку веровали да ће сукоб у Украјини бити завршен за неколико недеља или дана.

Брза промена у ЕУ

Џонсон је рекао да су се ставови широм Европе убрзо променили.

"Догодило се да су сви – Немци, Французи, Италијани, сви, укључујући (председника САД) Џоа Бајдена – увидели да не постоји друга опција. Зато што нисте могли да преговарате са тим типом (Путином). То је кључна ствар", рекао је бивши премијер и додао да је "ЕУ од тада сјајно радила", мислећи на њено супротстављање Русији.

"После свих мојих стрепњи, одајем почаст начину на који је ЕУ деловала. Они су уједињени. Санкције су биле тешке", наставио је Џонсон.

Док је био на функцији премијера, Џонсон је често критиковао Русију. Успоставио је блиске односе са украјинским председником Владимиром Зеленским. Џонсон је поднео оставку у јулу, након што су му узастопни скандали уништили репутацију и довели до оставке многих министара.

Храбри момак Зеленски

Џонсон је за Си-Ен-Ен рекао да је Зеленски на челу Украјине био "апсолутно изванредан" . "Он је веома храбар момак. Мислим да би историја овог сукоба била потпуно другачија да он није био тамо.”

Он је додао да, "уколико Украјина изабере да буде чланица ЕУ, треба ићи на то. Мислим да би то била добра ствар за Украјину". Треба јој помоћи да настави с политичким и економским реформама, рекао је Џонсон. Кијев је раније ове године поднео захтев за придруживање Унији.

image