Економија

Глобални финансијски шок на помолу: "Креди Свис" у проблему, клијенти повукли 88 милијарди долара

Системски важна финансијска институција "Креди Свис" претрпела је нови ударац - богати клијенти повукли су невероватних 88 милијарди долара средстава, јавља "Блумберг"
Глобални финансијски шок на помолу: "Креди Свис" у проблему, клијенти повукли 88 милијарди долараwww.globallookpress.com © Lian Yi/XinHua

Једна од највећих светских финансијских институција, банка "Креди Свис", претрпела је жесток ударац када су њихови богати клијенти повукли чак 84 милијарде швајцарских франака (88,3 милијарде долара) средстава у првим недељама октобра, открива "Блумберг".

Поврх тога, циришка банка, системски важна институција на глобалном нивоу која покушава да се реконструише после серије скандала, процењује да ће у четвртом тромесечју претрпети губитак од 1,6 милијарди долара (1,5 милијарди швајцарских франака), делом и зато што су богати клијенти повукли, према њиховим проценама, десетак одсто својих средстава од почетка октобра.

Банка је саопштила да је одлазак клијената уследио након што су се по друштвеним мрежама појавиле гласине о неизвесном финансијском стању "Креди Свиса".

Ово је, наводи "Блумберг", потенцијално најгори езгодус клијената банке од почетка финансијске кризе. Поређења ради, БДП Србије је 2021, према подацима Светске банке био 63 милијарде долара.

"'Креди Свис' је почео да доживљава одливе депозита и нето средстава у прве две недеље октобра 2022. на нивоима који су знатно премашили стопе у трећем кварталу 2022.", наводи се у саопштењу банке и додаје да је њен Одсек за управљање имовином остао без 10 одсто средстава.

Аналитичар "Џеј Пи Моргана", једне од најмоћнијих финансијских група на свету Кијан Абухосеин, упозорио је да "Креди Свис" још није ни близу стабилизације. После извештаја о предвиђеним губицима у последњем тромесечју, акције банке већ на отварању берзи у среду пале су за 6,2 одсто.

Аналитичари "Џеј Пи Моргана" кажу и да су одливи средстава били много гори од очекиваног. Повлачење средстава у вредности од 84 милијарде франака више је него троструко веће у односу на ранију процену од 23 милијарде франака.

Богати клијенти су уплашени најавом реструктуирања и дуговањима банке, због чега је неколико богатих породица широм Блиског истока и Азије колективно подигло стотине милиона својих долара и напустило "Креди Свис", рекли су "Блумбергу" неименовани извори.

"Креди Свис" би у среду требало да одржи хитну седницу акционара на којој ће тражити одобрење за повећање капитала од четири милијарде швајцарских франака, како би се финансирало радикално реструктурирање групе.

Прошлог месеца, банка је објавила свој план реструктурирања, укључујући издвајање своје инвестиционе банке, затварање хиљада радних места и прикупљање капитала од четири милијарде долара, како би јој помогла да се извуче из скандала и губитка од четири милијарде швајцарских франака у трећем кварталу.

Протекли месец био је прилично буран на светском финансијском тржишту.

Међународна агенција "Мудис" смањила је почетком новембра кредитни рејтинг банака у Немачкој, Италији и четири друге земље са "стабилних" на "негативне" услед енергетске кризе у Европи и високе стопе инфлације, јавио је Ројтерс.

И тржиште криптовалута претрпело је приличан шок када је друга највећа крипто берза на свету, FTX, банкротирала, што је довело до рекордног пада вредности најпопуларнијег дигиталног "новчића", биткоина.

image