Свет

Москва: Курди нису сами извели терористички напад у Истанбулу

Представник руског председника Александар Лаврентјев позвао је Анкару на дијалог са Курдима
Москва:  Курди нису сами извели терористички напад у ИстанбулуGetty © Burak Kara

Русија позива Анкару на дијалог са Курдима и упозорава да би сукоб могао да ескалира и да се прошири и ван граница Сирије, рекао је данас специјални представник руског председника за питања Сирије Александар Лаврентјев.

"Искористили смо преговоре у Астани да веома детаљно разговорамо са нашим турским колегама и покушамо да их убедимо да се уздрже од копнених операција у пуном обиму. И даље верујемо да у овом случају може доћи до озбиљне ескалације насиља, не само у региону североисточне Сирије и на територији те земље, већ и по читавом блискоисточном региону", оценио је Лаврентјев на конференцији за новинаре по завршетку 19. међународног сусрета на тему Сирије у Астанском формату.

Преговори су почели јуче у Астани, Казахстану, и трајали су два дана. Учествовали су Русија, Иран и Турска, као гаранти процеса, али и представници владе и опозиције Сирије, као и делегација Уједињених нација.

Москва оцењује да би коначно смирење тензија између Курда и Турске допринело безбедности у читавом региону, а како су ове две стране већ разговарале, Москва се сада нада да ће се тај дијалог наставити убудуће.

"Истовремено су интензивиране активности иранских Курда у Ираку. То је недавно приморало Иранце да нанесу серију удара на територију самог Ирака, где се налазе ирански Курди који се супротстављају Техерану. Стога је решење курдског питања веома важан фактор", објаснио је Путинов специјални представник.

Лаврентјев је јуче додао да Русија није била обавештена о нападима Анкаре на званичном нивоу, што је потврдио у понедељак турски лидер Реџеп Тајип Ердоган. Он је навео да није разговарао ни са руском, нити са америчком снагом о ваздушним нападима на Курде и додао да су обе те земље врло свесне шта све Анкара може да уради.

Ипак, Лаврентјев је данас оценио да Москва има добро разрађен контакт са турском страном, пре свега на нивоу Министарства одбране, што, како се надају у Кремљу, може допринети деескалацији ситуације. 

"Надамо се да ће се наши аргументи чути у Анкари и да ће се наћи друга решења за постојећи проблем", рекао је и додао да Москва добија сигнале из Анкаре и Дамаска о спремности обе стране да се предузму кораци који би ипак водили ка њиховом зближавању.

Турски председник је јуче навео да Анкара планира да што пре у потпуности искорени курдске милитанте, након последњег терористичког напада у Истанбулу. Због тога је јуче и започет још један састанак у Астанском формату.

Курди вероватно нису сами испланирали напад

"Не можемо рећи да су ови терористички напади, иза којих, како су нам рекли наши турски партнери, стоји Радничка партија Курдистана (ПКК), нека врста самосталне иницијативе ове организације. Вероватно им је неко ипак дао зелено светло", објаснио је Лаврентјев.

Турско Министарство унутрашњих послова саопштило је раније да постоје сумње да је наредба за извршење последњег терористичког напада дошла из места Кобани, а починилац је ушао на територију Турске преко града Африна. Оба места налазе се на територији Сирије. Осумњичена за напад је приведена. Она је признала и да је повезана са ПКК.

Званична Анкара је након инцидента оштро одреаговала на изјаве из САД и саопштила да не прихвата америчко саучешће, због тога што је Вашингтон био упознат са нападом још пре него што се десио. 

Вашингтон одвраћа Курде од дијалога са сиријским властима

Амерички званичници су само током последњих месец дана неколико пута посетили сиријске Курде, упозоравајући их да не иду у сусрет Дамаску, рекао је данас Лаврентјев, објашњавајући да би, у том случају, Вашингтон обуставио помоћ Курдима.

"У ствари, сиријски Курди су таоци Америке", додао је он, иако, како каже, сами сиријски Курди немају ништа против тога да улазе у састав јединствене Сирије. 

Кремљ се ипак нада да ће "курдске власти, посебно на североистоку Сирије, донети исправну одлуку - о потреби поновног уједињења са Дамаском у оквиру уједињене Сирије". "Постоје сви услови за то", закључио је. 

Пре месец дана постигнути су договори о изради плана будућих заједничких акција две стране, што би, на крају, довело до обнављања територијалног јединства. Истовремено, Русија се држи става да би САД требало да разумеју да је пожељно да повуку свој контингент из Сирије, напоменуо је Лаврентјев.

Ипак, било би добро вратити САД у Астански формат 

Поновно враћање америчке стране у Астански формат, као што је то било током првог заседања 2017. године, била би добра одлука, оценио је Путинов представник. То би, како каже, било јако корисно, као и укључивање Кине у разговоре на ову тему. Лаврентјев оцењује да би то био добар сигнал за регулисање ситуације у Сирији.

"Верујемо да је укључивање других земаља у Астански формат заиста веома корисно. И овде не говоримо само о Кини, ми смо спремни да размотримо кандидатуре и других земаља. Као што знате, на почетку, када је одржан први међународни састанак о Сирији, који се овде припремао у Астани, као посматрачи били су Американци, била је Европска унија, низ европских земаља је седео за овим столом, пажљиво све слушао. Са њима смо имали детаљне консултације о даљим корацима".

Сирија подржава Астански формат

Званичне власти у Сирији подржавају разговоре у оквиру Астанског формата и на све начине се труде да дође до побољшања безбедносне ситуације у региону, рекао је након конференције заменик сиријског министра спољних послова Ајман Сусан.  

"Сиријска Арапска Република, у сарадњи са Руском Федерацијом и Исламском Републиком Иран, свим силама настоји да подржи овај формат, који би допринео  реализацији националних интереса Сирије, јачању стабилности у њој, постизању мира и безбедности у региону", поручио је политичар. 

image