Србија и Балкан

Британија шаље Украјини хеликоптере које више ни сама не користи

Британска морнарица престала је да користи "Си кинг" хеликоптере пре четири године
Британија шаље Украјини хеликоптере које више ни сама не користиGetty © Hulton Archive / Stringer

Велика Британија ће Украјини послати три хеликоптера модела "Си кинг", што представља прву испоруку летелица са посадом коју је Лондон доставио Кијеву од почетка руске специјалне војне операције у Украјини.

Британски министар одбране Бен Волас је испоруку хеликоптера најавио у Ослу, где је са својим савезницима разговарао о војној подршци Кијеву.

Он је рекао да су украјински војници у Британији прошли обуку за управљање и одржавање тих летелица, за које се наводи да ће бити употребљиване у извиђачким и спасилачким мисијама.

Један хеликоптер већ је стигао у Украјину, преносе британски медији.

Волас је такође напоменуо да ће Британија обезбедити Украјини додатних 10.000 граната за неодређене типове артиљерије.

"Ми смо непоколебљиви у пружању подршке Украјини", цитирао је "Тајмс" Воласа, који је додао да ће нова пошиљка војне опреме "помоћи Украјини да осигура земљу коју је повратила од Русије током последњих недеља".

Стара опрема за Кијев

"Си кинг" британска је верзија америчког хеликоптера "Сикорски С-61", и први пут је полетела 1969. године. Примарна намена тог модела хеликоптера јесте била борба против подморница, али је такође коришћен у извидницама и транспорту копнених снага. 

Британска морнарица престала је да користи "Си кинг" хеликоптере 2018. године.

Подсетимо, британски премијер Риши Сунак прошле недеље је најавио нови пакет помоћи Украјини у вредности од 50 милиона фунти (58 милиона евра), који укључује и 125 противваздушних топова.

Велика Британија је претходно обећала да ће Кијеву послати још дронова, док су САД послале Украјини 20 хеликоптера "МИ-17" из совјетске ере.

Пољска је у марту понудила да Украјини поклони борбена 23 авиона "МИГ-29", што представља целокупну, ако САД Варшави обезбеди исту количину својих авиона. Вашингтон је, међутим, одбио тај захтев. САД су такође до сада одбијале да Кијеву шаљу напредније авионе, попут модела "Ф-16". 

Москва је у више наврата позивала Запад да престане са слањем оружја у Украјину, уз тврдње да то само продужава конфликт и све што он подразумева.

image