Магазин

Њујоршки метро као модна писта Ане Делви

Ана (Сорокин) Делви, која је постала звезда након што је била ухапшена за велике преваре њујоршке елите 2017. године, тренутно је у кућном притвору. Може да излази само једном недељно. Овај пут, на састанак везан за њен условни притвор, одлучила је да оде у чувеним ''Маноло Бланик'' ципелама и да само неколико сати слободе искористи за фотографисање у метроу.
Њујоршки метро као модна писта Ане Делви© Youtube/ABC News

Ану Делви многи називају уврнутом верзијом савременог Робина Худа. Након што је прича о превари коју је маестрално извела, обишла свет, снимљен је и Нетфликс серијал који прати догађаје пред њено хапшење. Иако осуђена за кривично дало, Ана Делви данас има преко милион пратилаца на Инстаграму, продаје своје цртеже и често даје интервјуе. Упркос притивљењу великог дела јавости што јој се придаје велика медијска пажња, има и оних који је бране или се проглашавају њеним фановима. Сматрају да је импресивно и за похвалу што је једна ''обична'' девојка успела да превари њујоршку високу елиту. 

Иако не воли да је називају преватарнткињом, не постоји боља реч. Ана Делви је непосредно пред хапшење живела екслузиван и елитни живот у Њујорку - знала је праве људе, места, имала је новац и није се устручавала да га троши. Представивши се као богата немачка наследница, успела је да обмане пријатеље, банке, ексклузивне хотеле у којима је одседала као и сам крем њујоршког друштва. Када је успоставила свој статус и сакупила довољно контакта, одучила је да отвори ексклузивни уметнички клуб. Био би намењен елити света уметности и моде, спој културе, луксуза и лепоте. За овако велики подухват, било је потребно да скупи више од 40 милиона долара.

Иако је успела да убеди тим дизајнера, архитекти и многе финансијске институције у своју идеју, њена маска је почела полако да спада када је све мање поштовала договоре и рокове плаћања. Ситуација је постајала озбиљна када су неки од њених познаника почели да сумњају у њен статус. Убрзо, након финансијских и законских компликација око отварања овог клуба, све њене лажи су постале видљиве.

Испоставило се да је велики део новца био позајмљен, или је одлагала враћање дугова онима који би јој дали финансијску помоћ. Њена велика превара банака, хотела, предузетника и познаника је износила 275.000 долара. Објаснила је да је клуб био прави пројекат који је желела да постигне и да би од добијеног новца свима вратила дугове. Након хапшења и неколицине проблема са законом током година, Ана данас ужива у публцитету који је увек желела, из удобности апартмана у Њујорку, и зарађује новац и од интервјуа и фотографисања.

На први поглед је лако критиковати некога у њеној позицији. С друге стране, на милионе људи редовно ужива у причама као што су ''Вук са Вол Стрита'' и другим случајевима о финансијским злочинима који су екранизовани, у којима Леонардо Дикаприо глуми главног хероја (то јест, негативца). Иако циљ ретко оправдава средство, оно што разликује Ану од других ''звезда'' криминала је то што је имала визију за будућност и бизнис, а не само жељу за брзом зарадом. Такође, немарност великих финансијских институција и бизниса који нису довољно темељно проверавали њене изворе и документе се не може игнорисати у оваквом случају. 

За сада се чека обавештење о даљим судским процесима, као и њеном могућем депортовању из САД.

image