Магазин

Волимо се на 5 језика љубави

Некада нам се чини да нас партнер не разуме, као да причамо различитим језиком... Како да разумемо и научимо језик љубави свог партнера?

У жељи да открије шта је тајна љубави која траје, психолог, др Гери Чепмен пронашао је, и у својој књизи "Пет језика љубави", описао пет стилова комуницирања љубави, категорије које је извукао из свог искуства у браку, али и саветовања других парова. Пет језика љубави су пет различитих начина изражавања и примања љубави: квалитетно време, речи признања и одобравања, поклони, чињење услуга и физички додир.

Како препознати који је ваш језик и језик вашег партнера?

1. Квалитетно време

Људи који воле и желе да проведу квалитетно време са својим партнером, добро слушају, воле контакт очима и воле када су људи потпуно присутни, ту за њих за њих. Потпуна, неподељена пажња, без ометања, мобилних телефона или било ког спољашњег фактора. Такође, овакве особе ћете највише обрадовати и показати им љубав ако их позовете да проведете време негде сами.

2. Речи признања и одобравања

Људи који желе често да чују речи "волим те", живе за комплименте и речи захвалности. Вербално подржавање и изражавање наклоности, макар и смс поруком, за њих значи да их волите и да поштујете то што чине за вас.

3.  Поклони

Визуелни, специјално за њих спремљени, поклони су за њих симболи љубави. Они, чији је језик љубави поклон, сматрају да је неко издвојио време, пажњу, слушао их и мислио о њима када им је бирао поклон.

4. Чињење услуга

Уколико је ово ваш језик љубави, ви поштујете када партнер уради нешто за вас, како би вам угодио и олакшао живот. Када вам донесе чај кад сте болесни, скува кафу ујутру, за вас је израз љубави. Ови људи верују да дела говоре гласније од речи.

5. Физички додир

Уколико је некоме доказ љубави физички додир, особа сматра да је показивање љубави грљење, држање за руке, мажење и секс.

Замислите да желите да изненадите свог партнера вечером јер сте ви особа која исказује љубав чињењем услуга, али ваш партнер воли физички додир. Или ви желите да проведете квалитетно време са својим партнером али партнер је особа која љубав исказује куповином поклона.

Иако је за сваког од нас, израз љубав микс неколико наведених језика, један нам је увек ближи и више смо му склони. Ово не важи само за емотивне партнере, већ и за сваки партнерски однос у вашем животу. Па и однос са породицом и децом. 

Аутор "5 језика" љубави је истраживањем дошао до закључка да је међу 10.000 људи, највише особа користило језик  "речи признања и одобравања". Једна од апликација за упознавање је 2018. године пак дошла закључка да је доминантни језик љубави "квалитетно проведено време". Такође, утицај на доминантнији језик има и култура из које особа долази, пол, обичаји и вредности.,

Истраживања овог аутора су путоказ како да себи и особама око себе олакшате заједнички живот и изградите квалитетан партнерски однос. Такође, може бити и кључ за разумевање и прихватање различитости у међуљудским односима.

image