Русија

Цела Украјина без струје: Хитна седница Савета безбедности УН

Национална енергетска компанија Украјине "Укренерго" потврдила је искључења струје на територији целе земље
Цела Украјина без струје: Хитна седница Савета безбедности УНwww.globallookpress.com © AP Photo/Petr David Josek

Цела Украјина данас је без струје, а многи градови су и без воде, извештавају медији. Руске војне снаге наставиле су са масовним нападима на украјински енергетски систем и битније центре, у складу са планом специјалне војне операције у Украјини.

Ваздушна узбуна објављена је данас широм Украјине. Украјински медији јавили су да су Кијев, Харков, Хмељницки, Николајев, Лавов и Запорожје које контролише Украјина, делимично остали без струје. Градоначелник Лавова Андриј Садовиј касније је појаснио да је град потпуно лишен струје. Власти Одеске области су такође известиле о потпуном гашењу снабдевања струјом региона. Кијевска област је потпуно без струје, како је касније саопштила регионална администрација.

Струја се вратила у највећи део Молдавије

Заменик премијера Молдавије Андреј Спину саопштио је да у овом тренутку 90 одсто потрошача у земљи поново има струју.

Спину је у објави на Телеграму напоменуо да се обнављање напајања електричном енергијом за остале грађане очекује у наредних неколико сати.

Полиција и молдавска компанија која снабдева струјом југ и центар земље раније данас су замолили људе да остану мирни.

Председница Маја Санду рекла је да су све државне институције Молдавије радиле на обнављању снабедвања електричном енергијом, након што је половина земље остала без струје, преноси РТ.

Украјина сазвала хитну седницу Савета безбедности

Украјина је сазвала хитну седницу Савета безбедности УН која ће се одржати вечерас у 22.00 часа по средњоевропском времену, саопштио је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.

"Украјинци, који су се данас уплашили наших напада на инфраструктурне објекте, затражили су хитну седницу СБ УН. Као говорник из Украјине путем видео-линка поново је најављен Владимир Зеленски, што представља кршење правилника Савета безбедности", рекао је Пољански.

Како је прецизирао, представништво Гане, која председава СБ УН, заказало је седницу за 16.00 часова по њујоршком времену, односно поноћ по московском.

За садa није објављено да ли ће Зеленском бити дозвољено да се обрати на седници, додао је Пољански.

Хитно искључење струје

"Ракетни напад је и даље у току, али већ су извршени напади на објекте енергетске инфраструктуре. Хитно искључење струје је у току у свим регионима", саопштила је украјинска национална енергетска компанија "Укренерго".

Ова организација напомиње да је овај корак био неопходан како би се заштитила електроенергетска мрежа Украјине.

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко потврдио је да је престоница остала без воде. 

"Снабдевање водом обустављено је широм Кијева због гранатирања", написао је на Телеграму. 

Кличко је претходно изјавио да је врло могуће да ће, у неком тренутку, сви становници Кијева морати да буду евакуисани. 

Из регионалне војне администрације Кијева јављају да је читава Кијевска област без грејања. 

Огласио се и украјински секретар за националну безбедност и одбрану Олексиј Данилов, који је рекао да никакви напади руске стране неће довести Кијев до тренутка да се он одлучи за преговоре.

Обустављен рад дела нафтовода "Дружба"

Компанија "Трансњефта" саопштила је да је Украјина обуставила рад деонице јужног крака нафтовода "Дружба" на својој територији. Кијев је претходно на кратак период обуставио пумпање нафте кроз јужни крак гасовода у правцу Мађарске због проблема у енергетској мрежи. 

Међутим, нешто касније се огласио и саветник председника руске компаније за нафтоводе Игор Демин и обавестио јавност да је Украјина у 19.46 по московском времену наставила са пумпањем нафте кроз раније заустављену украјинску деоницу нафтовода.

Пола Молдавије без електричне енергије

Последња серија напада руских снага на енергетски систем Украјине проузрокавала је и нестанак струје у Молдавији у којој је половина те државе без електричне енергије, рекао је данас заменик премијера те земље Андреј Спину. 

Тим поводом руски амбасадор у Молдавији позван је на разговор у Министарство спољних послова те земље, јављају руски медији. 

Напади на украјинску инфраструктуру почели су 10. октобра, два дана након терористичког напада на Кримски мост, иза којег, према наводима руских власти, стоје украјинске специјалне службе. Удари се изводе како на енергетске, тако и на објекте одбрамбене индустрије, војне команде широм земље, од Харкова и Кијева до Лавова и Ивано-Франковска, пишу "РИА Новости".

image