Русија

Путин: Русија подржава опремање заједничких снага ОДКБ савременим наоружањем

Председник Русије је обећао да ће обавестити лидере ОДКБ о ситуацији у Украјини
Путин: Русија подржава опремање заједничких снага ОДКБ савременим наоружањемNone © Tanjug\Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Председник Русије Владимир Путин подржава одлуку о опремању заједничких снага ОДКБ савременим наоружањем. То је саопштио током седнице Савета за колективну безбедност ОДКБ-а, којој присуствује данас у Јеревану.

Путин је напоменуо да је ефикасност мера ОДКБ-а потврђена мировном операцијом овог савета у Казахстану, изведеном у јануару. Том приликом, спречени су екстремисти да преузму власт и стабилизована је унутрашња политичка ситуација у републици. Захваљујући искуству које је мировна операција у Казахстану показала, руски председник је поджао одлуку о опремању снага ОДКБ савременим наоружањем. 

"Русија и секретаријат организације је анализирао веома драгоцено практично искуство стечено током мировне операције у Казахстану. Русија, наравно, подржава важну одлуку која нам је поднета на одобрење, да се мировне снаге организације опреме савременим наоружањем, војном и специјалном опремом", рекао је Путин на самиту ОДКБ.

Војно-техничка сарадња земаља ОДКБ се шири

"Поменућу и да се војно-техничка сарадња између држава чланица наше организације проширује. Међудржавна војно-економска комисија ОДКБ, створена на иницијативу Русије, активно учествује у активностима у овој области", рекао је он на самиту ОДКБ. .

Путин је напоменуо да специјалне службе и агенције за спровођење закона спроводе заједничке оперативне мере у борби против тероризма и екстремизма, међунардоног криминала, илегалне миграције, трговине дрогом, као и заштите од природних катастрофа и ванредних ситуација.

Током састанка, руски председник је нагласио да Русија подржава одлуку ОДКБ-а о унапређењу комуникационих система, стварању система заштите од зрачења и хемикалија и покривању железница.

"Русија подржава одлуке које данас морамо да донесемо, а подразумевају унапређење комуникационог система ОДКБ-а, стварање заједничке формације радијационе, хемијске, биолошке заштите и медицинске подршке, функционисање јединственог система техничког преклапања железница у ОДКБ-а", рекао је он.

Достигнућа и проблеми

Председник Русије Владимир Путин обећао је да ће обавестити лидере земаља ОДКБ о специјалној војној операцији у Украјини.

"Даћу вам одвојене информације, драге колеге, о ситуацији у вези са догађајима у Украјини", рекао је он током састанка са колегама ОДКБ-а.

Путин је такође рекао да ће лидери разговарати о проблемима ОДКБ иза затворених врата.

"Наравно, немамо само достигнућа, већ и проблеме", указао је Путин и нагласио да о њима треба разговарати детаљно и без присуства новинара.

Ситуација у Авганистану тешка

Руски лидер је говорио о опасности од инфилтрације авганистанских милитаната на територију земаља ОДКБ-а.

"Делим забринутост колега за ситуацију у Авганистану. Ситуација је тешка. Опасност од продора милитаната из разних терористичких организација на територију држава ОДКБ је и даље велика, а ширење екстремистичке идеологије међу становништвом земаља Централне Азије повећава ризик од активирања радикалног подземља у региону", рекао је Путин током говора на самиту ОДКБ у ужем формату.

Према његовим речима, земље ОДКБ треба да наставе да координишу рад на авганистанском проблему како би се на време идентификовале терористичке претње.

"Сматрамо да је неопходна даља блиска координација унутар ОДКБ-а о свим кључним аспектима авганистанског проблема. Потребно је да наставимо сарадњу преко надлежних служби како бисмо благовремено идентификовали претње тероризма, екстремизма и нарко-криминала. Ове претње треба неутралисати уз помоћ заједничких специјалних операција које су доказале своју ефикасност", додао је.

Свеобухватно решење за Нагорно-Карабах

Владимир Путин је на самиту лидера земаља ОДКБ рекао да напори за свеобухватно решавање акутних питања Нагорно-Карабаха захтевају даљу пажњу.

"Неопходни су даљи напори да се постигне свеобухватно јерменско-азербејџанско решење. То су акутна питања која захтевају нашу пажњу", рекао је Путин.

Он је додао да су трилатерални разговори у Сочију, крајем октобра, између лидера Русије, Јерменије и Азербејџана створили "добру основу за будуће компромисе о принципијелним питањима". Додао је да се поштовањем тих споразума може постићи стабилна нормализација односа између Јерменије и Азербејџана.

"Надамо се да ће нам то на крају омогућити да закључимо мировни споразум између Јеревана и Бакуа", рекао је Путин.

Представник Казахстана Тасмагамбетов нови генерални секретар ОДКБ-а 

Дужности генералног секретара ОДКБ-а у наредне три године обављаће представник Казахстана Имангали Тасмагамбетов, саопштио је јерменски премијер Никол Пашињан на самиту те организације.

Путин је захвалио Станиславу Засу на његовом раду на месту генералног секретара ОДКБ и пожелео успех долазећем Имангалију Тасмагамбетову.

Путин честитао шефу Казахстана убедљиву победу на изборима

Путин је накратко разговарао са председником Казахстана Касим-Жомартом Токајевим преносе "РИА Новости".

Ово је прва комуникација лидера после републичких избора з Казахстану. Председници су разменили неколико фраза током опште церемоније фотографисања на самиту ОДКБ, која претходи састанку уског формата.

"Касим Жомарт Кемељевић је изразио захвалност на пруженој подршци, а користећи ову прилику, још једном му честитам на убедљивој победи на изборима и желим му успех у спровођењу планова за трансформацију у политичком, друштвеном и економском животу земље", рекао је Путин.

Седница Савета за колективну безбедност ОДКБ одржана је данас у ужем и проширеном формату. Лидери земаља разговарали су о актуелним питањима међународне и регионалне безбедности, главним резултатима активности ОДКБ-а.

ОДКБ је војни савез настао на постсовјетском пространству, који данас окупља Белорусију, Јерменију, Казахстан, Киргизију, Русију и Таџикистан са циљем заједничке одбране и пружања војне помоћи у случају агресије на неку од чланица. Недавно су статус посматрача у овој организацији добили Србија и Авганистан.

Састанку присуствују председници Белорусије, Казахстана, Киргистана и Таџикистана Александар Лукашенко, Касим Жомарт Токајев, Садир Јапаров и Емомали Рахмон. Поред састанка, планиран је и одвојен састанак Путина и Пашињана.

Пре седнице лидера земаља чланица ОДКБ-а Путин је накратко разговарао са председником Казахстана Касим-Жомартом Токајевим, пренеле су "РИА Новости". Била је то прва комуникација двојице лидера после републичких избора у Казахстану.

image