Магазин

Ајлајнер као заштита од урока, љубоморе и инфекција

Његова употреба у старом Египту била је толико важна да су посуде са кајалом (бојом за очи), заједно са разним инструментима за његову припрему и примену, сахрањиване поред мртвих. Египћани су исцртавали своје очи оловком од кајала у знак поштовања према боговима, јер су веровали да поседује магична својства у заштити од болести, урока и љубоморе.
Ајлајнер као заштита од урока, љубоморе и инфекција© Pexels/Liza Bakay

Први кајал (боја од које се данас прави ајлајнер и оловке за очи) за исртавање предела око очију је пронађен у Месопотамији и сматра се да је коришћен чак десет хиљада година пре нове ере. Данас је класичан корак у наношењу шминке, али занимљиво је да није увек био коришћен само у сврху лепоте. 

Према цртежима, гробовима или скулптурама фараона, знамо да су препознатљив детаљ сваког краља или краљице древног Египта биле уоквирене очи. Кајал је био резервисан за узвишен друштвени слој и није свако имао приступ овом луксузу. Веровало се да пружа магијску заштиту, као и додатни благослов богова Ра и Хоруса. Истраживања су показала да је хемијски састав древног кајала пружао заштиту од инфекција које су биле честе због климе, поготово у пределу реке Нил.

Међутим, прошло је много времена док ајлајнер није постао популаран. Тек након откривања Тутанкамонове гробнице, двадесетих година прошлог века, појавио се као нови стил шминкања очију. До тада, светла кожа и румени образи били су најпопуларнији тренд, поготово међу аристократама.

Након овог открића, велике холивудске звезде су почеле да наносе тамни кајал на капке и трепавице. Свима су нам познате и звезде црно-белих филмова са јаким акцентом на очима, који помажу у показивању емоција у њиховом перформансу. Овај тренд се проширио све до Јапана, где су гејше и глумице истицале остатак суптилно нашминканог лица на овај начин.

У 50-тим и 60-тим годинама ајлајнер добија нов, облик - оштрији и прецизнији, онај који данас највише волимо. Звезде попут Твиги и Мерлин Монро су увек имале ајлајнер на очима, а он је постао њихов заштитни симбол. Заједно са разнобојним сенкама за очи и дугачким трепавицама, наношење ајлајнера је прошло бројне фазе кроз историју.

Данас се начин шминкања поново мења па је, уместо прецизно нанете црне линије, у моди неуредно нанешен ајланер сенкама. Носи се и ајлајнер у боји, па чак и ајлајнер који сија под УВ светлом.

Ако се двоумите око шминке за предстојеће празнике, увек се можете осврнути на овакав ефектан детаљ који, када га правилно нанесете у складу са обликом очију, може бити елегантнан, али и забаван израз лепоте.  

image