Економија

"Москвич" поново вози

Први аутомобили познатог совјетског бренда у новом руху требало би да се појаве у продаји у децембру, а планирано је да их до краја године буде произведено 600
"Москвич" поново возиwww.globallookpress.com © © Komsomolskaya Pravda

"Москвич" поново вози: серијска производња новог градског кросовера под старим брендом почела је у Москви, известиле су "РИА Новости".

Министар индустрије и трговине Денис Мантуров најавио је да ће производња почети склапањем аутомобила, а за неколико година фабрика ће производити електрична возила на сопственој платформи.

Када почне производња у пуном обиму, а најављено је да фабрика има развијене планове за наредних шест година, биће запослено око 40.000 људи.  

Први урбани "москвичи 3" требало би да се нађу у продаји у руској престоници у децембру и на први поглед доносе нови шмек под именом познатог совјетског бренда.

Робусни кросовер са алуминијумским фелнама, ЛЕД фаровима и великим екраном осетљивим на додир, према извештају Ројтерса који се позива на своје изворе, кинески је дизајн са деловима увезеним из ове земље и неодољиво подсећа на "Сехол Х4" кинеског произвођача "ЈАЦ Моторс".

План је да до краја године буде произведено 600 "москвича", а да производња на годишњем нивоу буде 100.000 аутомобила, од којих ће неки бити електрични, што је руски министар индустрије истакао као посебно важно.

Покретање производње "москвича" за њега је историјски догађај, а "Фабрици аутомобила москвич", партнер на том послу биће руски произвођач камиона "Камаз".

"Москвич" ће се правити у некадашњој "Реноовој" фабрици у Москви пошто се француски аутомобилски гигант повукао са руског тржишта после увођења ЕУ санкција Руској федерацији.

Наводно је "Рено" своју фабрику у Москви уступио за једну рубљу руској држави, с могућношћу да се поново врати, али у року од шест година. За још једну рубљу продато је већинско учешће француског произвођача у руском "Автовазу". Фабрика "Рено" постала је "Фабрика аутомобила москвич" чији аутомобили би требало ускоро да се нађу на московским улицама.

Подсећајући на повлачење "Реноа" са руског тржишта, "РИА Новости" наводе да у фабрици није остало ништа од технологија, пројектне документације или компоненти како би могла да се настави производња.

Уз то, француски произвођач оставио је у дуговања за плате запослених за 2021. годину од 691 милион рубаља, које је измирила руска држава.

image