Економија

ЕУ још без договора о горњој цени руске нафте, Пољска за 30 долара по барелу, Брисел предлаже 65

Земље Европске уније још нису успеле да се договоре око горње границе цене руске нафте, али су званичници уверени да је договор могућ
ЕУ још без договора о горњој цени руске нафте, Пољска за 30 долара по барелу, Брисел предлаже 65www.globallookpress.com © Boris Babanov/Russian Look

Преговори чланица Европске уније о томе где поставити предложену горњу границу цена руске нафте, што је предложила Група седам (Г7), "заглавили" су се, јер су владе подељене око тога плана.

Извршна власт ЕУ предложила је ниво од 65 долара по барелу, што су Пољска и балтичке земље одбациле као превише великодушно према Москви, рекли су "Блумбергу" неименовани извори. Неколико земаља са највећим танкерским флотама, укључујући Грчку, не желе да цене падну испод 70 долара, што је горња граница ЕУ.

Високи званичници и дипломате ЕУ рекли су за "Политико" да је већина земаља прихватила предложену горњу границу Комисије у распону од 65 до 70 долара по барелу, што је  близу распона који предвиђа Г7, осим Пољске, која је желела много нижу границу од 30 долара по барелу.

Амбасадори би требало да одрже додатне разговоре данас.

Вишесатни јалови разговори у среду јасно су показали да је блок и даље далеко од договора у погледу горње границе цена, коју су прво погурале САД, али и даље постоји нада да је договор могућ.

Министри енергетике ЕУ такође ће се састати данас како би разговарали о мерама за ограничавање цене природног гаса.

"Тражимо начине како ово може да функционише и како да нађемо заједничку основу како би се ово спровело на идеално прагматичан и ефикасан начин, а да истовремено избегнемо превелике последице за земље Европске уније", рекао је немачки канцелар Олаф Шолц новинарима после јучерашњих састанака. "Али са своје стране, желим да кажем да сам прилично уверен да ћемо то ускоро договорити."

Високо позиционирани званичник владе у оквиру коалиције која се залаже за ограничавање цена такође је изразио уверење да ће се владе ЕУ ускоро договорити око цене и да ће се такав споразум догодити много пре рока 5. децембра када ступе на снагу нафтне санкције ЕУ.

Званичник је додао да се цена о којој се расправља - око 65 долара по барелу - добро уклапа са критеријумима око којих се већ договорила коалиција земаља које подржавају план, додајући да би цена могла да се коригује током времена ако буде потребно.

Са 65 долара, цена би била знатно изнад трошкова производње у Русији. Русија већ продаје своју сирову нафту са попустима, а висока граница би вероватно имала минималан утицај на трговину.

Цене нафте пале су након што се у медијима појавила предложена горња бројка.

Снабдевање Европе руском нафтом смањено је након што је Брисел увео санкције Москви због специјалне војне операције у Украјини. ЕУ предлаже ограничење цене нафте како би спасила своје компаније и потрошаче будући да зима долази а велики део континента се и даље ослања на руску нафту, али и како би, како кажу, спречила Русију да продајом својих енергената финансира операције у Украјини.

image