Економија

Цена гаса у ЕУ поделила чланице, трговци упозоравају на високе марже

Министри енергетике ЕУ ће данас у Бриселу покушати да постигну договор око "енергетског пакета". Шпанија и Пољска критикују предлог ограничења цене гаса
Цена гаса у ЕУ поделила чланице, трговци упозоравају на високе маржеwww.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich/dpa

Европске државе данас ће покушати да се договоре око плана ограничења цена гаса како би ублажиле енергетску кризу у коју је континент запао.

Европска унија покушава да обузда економске последице вртоглавих скокова цена гаса које су довеле до затварања привреде, подстакле инфлацију и оставиле домаћинства да се муче да плате рачуне. Неуспех у постизању споразума ризикује да пошаље сигнал да се јединствени одговор блока на енергетску кризу изазвану ситуацијом у Украјини распада, а то је, пише "Блумберг" политички поклон Москви који Европа жели да избегне.

У позадини се води још једна борба: ЕУ је огорчено подељена око тога како да примени план Групе седам (Г7) за ограничење цене руске нафте и самим тим умање Москви приходе од продаје тог енергента. Дипломате ЕУ разговарале су сатима у среду без постизања договора и требало би да се наставе данас.

За министре енергетике који у четвртак одржавају одвојени састанак у Бриселу, циљ је постизање споразума о пакету који укључује јачање механизма за заједничку куповину гаса, ограничавање нестабилности цена и омогућавање бржег издавања дозвола за пројекте обновљиве енергије.

Камен спотицања у постизању договора је предлог Европске комисије о ограничавању цена гаса на тржишту. Комисија је предложила ту меру ове недеље након позива велике групе држава чланица и упркос забринутости других да би тај потез могао да угрози снабдевање.

Не очекује се брз исход преговора у вези са предлогом о ограничењу гаса. Прва расправа о предлогу биће одржана данас, пре дебате лидера ЕУ на самиту у децембру. Сада постоји опасност да присталице јачег ограничења цена гаса могу да покушају да прикупе довољно гласова и енергетски пакет узму као таоца и блокирају га ако не буду испуњени њихови захтеви.

Напетости су велике. Шпанија је у среду предлог назвала "смејуријом" јер би био покренут само ако се испуни низ услова.

Брисел је предложио ограничавање цене гаса ако достигне 275 евра по мегават-сату две узастопне недеље и ако разлика између те цене и референтне вредности за европске трошкове течног природног гаса буде 58 евра по мегават-сату или више током 10 дана у тим недељама. Ти услови су толико строги да ни током историјског врхунца европских цена гаса у августу не би био активиран.

Француска се такође жалила, назвавши услове екстремним, а пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је да су услови "разлог за забринутост". Малтешка министарка енергетике Миријам Дали рекла је уочи данашњег састанка да "предлог на столу није у складу са сврхом".

Огласили су се и трговци и произвођачи који су упозорили да ће морати да издвоје додатних 33 милијарде долара за марже ако план Брисела да ограничи цену кључне референтне вредности гаса буде остварен, пише "Фајненшл тајмс".

Произвођачи и трговци који се ослањају на холандско тржиште фјучерса ТТФ биће суочени са порастом трошкова од 80 одсто за осигурање својих послова, упозорио је водећи оператер, Интерконтинентална берза, у писму Европској комисији.

Тако велико повећање марже могло би да "дестабилизује тржиште", наводи се у меморандуму ИЦЕ, групе са седиштем у Атланти која води тржиште ТТФ.

ИЦЕ је упозорио да би било која врста ограничења значила да би предстојећи уговор укључивао више ризика и укључивао више приватних послова, што би приморало берзу да тражи од купаца више новца унапред.

Повећање марже погодио би тржиште које је већ под притиском.

image