Свет

АП отпустио новинара због ракета у Пољској, иако је урадио свој посао?

Нове информације указују да кривица за објављивање нетачне вести агенције Асошиетед прес да су Пољску погодиле руске ракете не пада (само) на новинара Џејмса Лапорту
АП отпустио новинара због ракета у Пољској, иако је урадио свој посао?© Foto Tanjug/ Polish Police via AP

Новинар америчке агенције Асошијетед прес (АП) одговоран за објављивање чланка са нетачном информацијом да је Русија одговорна за ракетни напад на Пољску, по свему судећи је отпуштен неправедно, наводи амерички сајт "Семафор" који је дошао у посед преписке Џејмса Лапорта са његовом редакцијом.

Новинар Џејмс Лапорта отпуштен је пет дана након што је АП објавио вест у којој је, позивајући се на неименованог "високо рангираног представника америчке обавештајне службе" тврдио да је ракета која је експлодирала на територији Пољске и усмртила двоје људи била руска.

Вест је могла довести до ескалације конфликта у Украјини до катастрофалних размера, будући да би наводни напад Русије на Пољску, иначе чланицу НАТО-а, могао повући одговор читаве Алијансе и директан сукоб Русије и НАТО-а. 

Агенција АП је повукла вест, пошто је установљено да је ракету заправо испалила украјинска војска и кривицу свалила на анонимног обавештајног званичника.

"У ранијим верзијама вести објављене 15. новембра 2022, АП је погрешно јавио, на основу информације високо рангираног америчког обавештајног званичника који је говорио под условом анонимности, да су руске ракете пале у Пољској и убиле двоје  људи. Накнадно извештавање показало је да су ракете биле руске производње и да их је највероватније испалила Украјина бранећи се од руског напада", наводи се у саопштењу АП-а.

Шта се заправо догодило?

Поруке које је Лапорта размењивао са колегама пре објављивања вести, а до којих је дошао "Семафор", указују да кривица за нетачну вест која је могла довести до катастрофалних последица није (искључиво) његова. 

На првом снимку екрана се може видети да Лапорта своје колеге извештава  о информацијама анонимног "високо рангираног представника америчке обавештајне службе" за које се накнадно испоставило да су нетачне, додајући да је извор наводно одобрио лично потпредседник Асошијејтед преса Рон Никсон.

На истом скриншоту се може видети порука уреднице АП за Европу Лисе Леф која је питала може ли се информација проследити одмах, или би требало чекати потврду других извора,  јер је позивање на само један извор противно правилима АП-а за анонимне изворе, Лапорта је одговорио да та одлука није у његовој надлежности, односно да надилази његову позицију у агенцији.

Када је Леф питала да ли Лапорта може да састави вест, он је одговорио да се тренутно налази "на прегледу код доктора". "Оно што сам пренео је све што знам у овом тренутку", навео је он.

Заменица уреднице за Европу Зеина Карам на крају је одлучила да вест објави, верујући да је Никсон проверио извор. Вест је емитована мање од десет минута након Лапортине почетне поруке.

Накнадно се испоставило да потпредседник Асошијејтед преса Рон Никсон јесте претходно оценио неименованог "високо рангираног представника америчке обавештајне службе" као веродостојан извор, али не у конкретном случају дојаве о ракети која је пала у Пољској. 

Скриншотове размене уредника АП на друштвеној мрежи "Слек" можете видети испод.

Укратко, Лапорта је отпуштен зато што је проследио информацију провереног извора, иако се устручавао да вест објави пре него што би била проверена код других извора.

Асошијејтед прес је покренуо дисциплинске поступке против дригх запослених, али се не зна тачно против кога.

Такође, "високо рангирани представник америчке обавештајне службе" чија је дезинформација могла имати катастрофалне последице остао је анониман.

image