Србија и Балкан

Вучић: ЕП од нас тражи и признање "Косова" и санкције Русији

Београд није заинтересован ни за какво међусобно признање, одлуке ће доносити самостално, а ако то значи прекид преговора, прекините их онда одмах, поручио је председник Србије Жозепу Борељу
Вучић: ЕП од нас тражи и признање "Косова" и санкције РусијиNone © TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Резолуција Европског парламента у којој се тражи да Србија уведе санкције Русији, односно усклади своју спољну политику са ЕУ, само је потврдила да се од наше земље тражи да уведе санкције Москви и призна независност "Косова", рекао је председник Србије Александар Вучић.

Европски парламент је донео препоруке, у којима се осим усаглашавања спољне политике, како је истакао председник, тражи и међусобно признање.

"Српска јавност треба да зна шта траже од нас. Дакле, све и да уведемо санкције Русији, прекосутра би посланици Европског парламента изашли са новом резолуцијом где би тражили признање тзв. Косова", истакао је Вучић.

Председник је нагласио да Београд није заинтересован ни за какво признање. У вези са захтевом за увођење санкција Русији, напоменуо је да Србија сама доноси своје одлуке, "а видим, они су усрећили своје народе одлукама са високим инфлацијама и затвореним привредним субјектима".

Црвене линије и прекид преговора

Вучић се обратио јавности после састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком и српским чланом Председништва БиХ Жељком Цвијановић у Председништву Србије.

Одговарајући на питања новинара, појаснио је да је постизање договора о таблицама добра вест за Србију, да је сачуван мир, али и да нас чекају нови притисци и тешки преговори око Космета.

"Послали смо наш одговор на немачко-француски план у форми нон-пејпера, зна се шта су наше црвене линије. Претите прекидом преговора, прекините их онда одмах. Може ли неко озбиљан да се хвали тиме што је прекинуо преговоре? Како онда мислите да решавате проблеме? Ми кажемо: нећемо Косово у УН. Хоћете ли у том случају да нас бомбардујете, да нам претите санкцијама?", запитао се председник.

Он је истакао да не може и неће да врши притисак на косметске Србе да одустану од својих захтева и врате се у заједничке институције.

Нема даље без имплементације већ договореног

Подсетио је да су српски услови за повратак у приштинске институције да се одустане од пререгистровања таблица на РСК регистрације, као и да се формира Заједница српских општина.

"Један услов је испуњен, онај око таблица, остало је да се формира ЗСО. Од кључног је значаја имплементација постигнутих договора, која је део оног што је синоћ договорено у Бриселу. Без тога нема даље", рекао је председник Вучић.

Међународној јавности не треба још један сукоб

Он је додао да је (западна) међународна заједница извршила притисак на Приштину да прихвати споразум о таблицама јер јој "не треба нови сукоб".

Како је објаснио, Албанци су имали бољи споразум пре два дана него јуче, али то је њихова погрешна процена.

"Међународна заједница и убудуће ће суштински бити на страни Приштине, а што се тиче Србије, не постоји тај који може да нам помогне, ми ћемо бити сами", истакао је Вучић.

Он је позицију Србије упоредио са чувеном битком Црвене армије с почетка нацистичке инвазије, рекавши да преговоре о КиМ Београд води "као одбрану тврђаве Брест, са 300 војника против надолазеће солдатеске".

Таблице имају симболички значај

Ситуацију међу Србима на Космету описао је као узаврелу и додао да су људи сити свега, али знају да ће имати подршку Србије.

Објаснио је и шта конкретно доноси постигнути споразум о таблицама.

"За 70-80 аутомобила годишње нема издавања нових таблица, али смо успели, после 11-12 година од потписивања споразума, да избегнемо оно где пише да издавање таблица мора да буде јединствено на територији покрајине", рекао је Вучић, и додао да очување КМ таблица има пре свега симболички значај.

Србија ће увек бити уз руководство Српске и њен народ

Председник Србије изразио је подршку председнику Републике Српске Милораду Додику и српском члану Председништва БиХ Жељки Цвијановић, за које су поједини медији уочи избора спекулисали да наводно нису у добрим односима.

Сусретом у Председништву они су демонстрирали јединство српских власти с обе стране Дрине.

Како је рекао Вучић, народ и руководство у Републици Српској увек ће у Србији имати некога на кога могу да се ослоне, у кога могу да имају поверење и ко ће им помоћи на сваки начин.

"Заједнички смо размотрили политичку ситуацију, додатно усагласили ставове који су најчешће готово јединствени између Србије и РС, говорили о проблемима који постоје у региону. Упознао сам Цвијановић и Додика са ситуацијом на КиМ", навео је Вучић.

Додао је да је конкретизована идеја о изградњи меморијалног комплекса у Доњој Градини, као и да је било речи и о инфраструктурним пројектима, попут изградње аутопута Рача-Бијељина.

"Разговарали смо о подршци коју би Србија требало да пружи пре краја године за више општина: Дрвар, Костајница, Дубица, Невесиње. Додик је предложио још једну општину Српце, где смо договорили да градимо Дом здравља", истакао је српски председник.

Додао је да је важно да се унапређују економске, културне, језичке и духовне везе Србије и Републике Српске.

 

image