Курти тврди: Споразум није о таблицама, већ о преговорима о немачко-француском плану

Синоћни споразум није о таблицама, важиће само до краја преговора француско-немачком предлогу, изјавио премијер тзв. Косова
Курти тврди: Споразум није о таблицама, већ о преговорима о немачко-француском плануАуторска права: www.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да споразум који су синоћ постигли главни преговарачи Београда и Приштине није исти споразум који је двема странама понуђен током преговора у Бриселу у понедељак.

Курти је у парламенту тзв. Косова рекао да није реч о споразуму о регистарским таблицама, већ, како тврди, о договору да се преговара о немачко-француском предлогу за решавање косовског питања, преноси Танјуг.

Каже и да је став Приштине остао исти, али да се "променила позиција шефа европске дипломатије Жосепа Бореља".

Објаснио је да је циљ Приштине био да "француско-немачки предлог за нормализацију односа са Београдом постане предмет разговора у Бриселу".

"Синоћни договор није договор о регистарским таблицама. Даћемо простор преговорима о предлогу ЕУ, који се раније звао француско-немачки предлог", рекао је Курти.

Он тврди да ће споразум о регистарским таблицама важити док се не заврше преговори о француско-немачком предлогу.

Додао је и да је текст споразума постигнутог синоћ "двоструко дужи од оног предложеног у понедељак".