Србија и Балкан

Додик: Постојао је амерички предлог да сваки народ у БиХ одлучи којој ће држави да се прикључи

Изабран је онај други, Медлин Олбрајт која је подржавала Дејтонски споразум и ми данас живимо последице лоших одлука Олбрајтове, рекао је председник Републике Српске
Додик: Постојао је амерички предлог да сваки народ у БиХ одлучи којој ће држави да се прикључи© FOTO TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Запад се по питању независности тзв. Косова удружио да подржи своје раније погрешне одлуке, каква је била она о признању "Косова", као што је својевремено доносио погрешне одлуке у вези са решавањем ситуације у Босни и Херцеговини, чије се последице и данас осећају, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик обраћајући се новинарима у Председништву Србије.

"Када читамо шта се дешавало када су се доносиле одлуке, у Стејт депратменту је било два предлога: један који је заступала Медлин Олбрајт, онај са Дејтонским споразумом, и други Сендија Бергера који се залагао да се сами народи определе где желе да живе. Ми сада живимо погрешне одлуке Олбрајтове. БиХ никада није била у горем стању, никад више није била разједињена", напоменуо је Додик.

Он је после састанка са председником Србије Александром Вучићем, којем је присуствовала и српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, навео да Република Српска жели да пружи шансу БиХ и да је врати у уставно-правни поредак.

"Србија као гарант Дејтонског споразума стоји иза њега и не оклева да подржи територијални интегритет БиХ", подвукао је Додик.

Председник Србије, како је додао, треба да зна да је РС угрожена у погледу њених уставних права, одузето јој је више од 83 надлежности.

"БиХ је наша велика мора, ако се БиХ не успе наставити на дејтонске позиције и устав, не видимо разлога да можемо да дајемо допринос антиуставном путу БиХ", оценио је Додик.

Истакао је и да Српска никада неће подржати НАТО пут Босне и Херцеговине који неки прижељкују, али да пружа подршку путу у Европску унију.

"Међународни фактор је поделио српски народ, направио је више проблема, нас је оставио у Босни и Херцеговини, а сада желе да дезинтегришу територију Србије", рекао је Додик и истакао да сада постоје додатни међународни притисци на Србију и РС.

Договорени пројекти између Србије и РС имају висок приоритет, а врло брзо биће формирана заједничка Радна група за изградњу меморијалног центра у Доњој Градини, с обзиром на важност изградње овог меморијалног центра.

Додик је навео да су Цвијановићева и он председника Вучића упознали са комплетном ситуацијом у БиХ, као и да политичко Сарајево блокира многе инфраструктурне пројекте као што је изградња електране Бук-Бијела, аеродром Требиње, гасовод према Бањалуци.

Председник Републике Српске подржао је српски народ на Косову и Метохији више пута током свог обраћања и указао на тежак положај косметских Срба, али и тешке услове у преговорима који су наметани Србији.

"Готово је немогуће да нико до сада Србима није понудио решење за које бисмо могли да кажемо: да, о овоме би требало да размислимо", истакао је Додик.

Сарајево би одавно признало самопроглашено Косово, оценио је Додик, и упитао зашто би онда Србија признавала територијални интегритет БиХ.

Одговарајући на питање новинара о примени Берлинског споразума, председник РС је рекао да ће Сарајево морати да донесе одлуку о кретању грађана између БиХ и Косова и Метохије са личним картама и подсетио да је Српска подржавала прикључење БиХ иницијативи "Отворени Балкан" у оквиру које би и то питање било решено, али у Сарајеву то нису прихватили.

"За нас је то време одлука које долазе, консултоваћемо се са Србијом и тако ћемо одлучивати", рекао је Додик.

image