Србија и Балкан

"Релативизација" са Љиљаном Смајловић: Гост Матија Бећковић

Гост Љиљане Смајловић у другој епизоди емисије "Релативизација" указао је на западне лицемере који позиве на распарчавање Русије не виде као ратно хушкање, пропаганду и шовинизам
"Релативизација" са Љиљаном Смајловић: Гост Матија Бећковић© РТ Балкан

У другој епизоди емисије "Релативизација" Љиљана Смајловић је са песником и академиком Матијом Бећковићем разговарала о поезији, српском национализму, култури сећања, али и то томе шта за њега лично значи Русија.

Говорећи о притисцима који долазе са Запада и који од Србије траже да уведе санкције Русији, Бећковић је рекао да не разуме како неко од Србије, која је била под толиким санкцијама, очекује да поступи исто према другој држави, оној која је никада није бомбардовала.

Притисци са Запада су ту да нас понизе, а не постоји ни један разог да Србија Русији уведе санкције, осим да "изгуби образ".

Бећковић је нагласио да је Русија велика сила, и да је нико у историји није третирао другачије, али да је сада постало популарно да се прича како она то није и како "на заслужује све природне ресурсе које има".

Академик је указао и на западне лицемере, који позиве на распарчавање Русије не виде као ратно хушкање, пропаганду и шовинизам.

Када је реч о НАТО бомбардовању Србије, Бећковић је рекао да многи на Западу не желе да у Србији постоји култура сећања, пошто "они који немају гробове, као да нису ни постојали".

"На исти начин као и комунисти пре њих, и Запад покушава да избрише мртве, а ускоро ће тврдити да се бомбардовање није ни догодило", рекао је Бећковић и нагласио значај историје и сећања у очувању националог идентитета, у тренутку када се на Западу национализма стиде.

Бећковић је говорио и о својој супрузи, Рускињи Вери Павладољској, којој је посветио своју познату песму "Барка".

Он је нагласио да су језик и поезија основа националног идентитета, који неки желе да униште и замене сопственим национализмом, кријући се иза маске "космополитизма". 

"Ми смо песнички народ. Жеђ за поезијом је прва жеђ српског народа, коју никада није утолио", рекао је познати песник.

Бећковић је рекао да је Гете једино у српској поезији нашао да звезде причају, и рекао да народ који има такву поезију залужује бољу историјску судбину и не заслужује да буде роб. Када је Тесла цитирао Гетеа, додао је "а шта би тек мислио да је био Србин", рекао је академик.

Он је додао и да се поезија може писати само на матерњем језику, а да чак ни велики Бродски није могао да пише ни на једном језику осим на свом матерњем, руском. 

Бећковић је прочитао своју песму "Извињење", у којој се саркастично "захваљује" Мурату, Францу Фердинанду и Хитлеру на томе што су, ако ништа друго, макар били отворени у својим намерама према српском народу, за разлику од оних који сада покушавају да униште идентитет нашег народа кријући се иза маске добрих намера.

image