Спорт

Кад је Југославија "тукла" Бразил 8:4 - спектакл у Београду и чекање дуго 88 година

Наша репрезентација, било Србије или Југославије, није савладала Бразил још од 1934. године, а уочи новог дуела на Светском првенству у Катару, вреди подсетити се спектакуларног тријумфа у Београду када је репрезентација некадашње краљевине до ногу "потукла" госте из Јужне Америке
Кад је Југославија "тукла" Бразил 8:4 - спектакл у Београду и чекање дуго 88 годинаGetty © Central Press / Stringer

Фудбалска репрезентација Србије у четвртак (20.00) напокон игра прву утакмицу на Светском првенству, пошто ће одмерити снаге са првим фаворитом турнира, селекцијом Бразила.

"Орлови" никада нису победили Бразил откако је Србија постала самостална држава, а последњи пут су савладали "селесао" пре пуних 88 година. А тријумф 8:4 један је међу највећим у историји некадашње репрезентације Југославије.

Србија је од Бразила изгубила 2:0 на Мундијалу у Русији 2018. години, у пријатељском мечу 2014. пред турнир у Бразилу, такође је тријумфовао "селесао". А селекција Драгана Стојковића Пиксија покушаће да постане прва екипа нашег националног тима која је савладала Бразил још од 1934. године.

Била је то пријатељска утакмица у Београду, када је 3. јуна 1934, селекција Бошка Симоновића понизила Бразил убедљивим тријумфом. Утакмица је играна на стадиону некадашњег Београдског спорт клуба (БСК), пред око 12.000 гледалаца.

Заправо је Бразил повео преко Леонидаса, а након голова Ивана Стевовића и Светислава Глишовића, Леонидас је у 35. донео изједначење. Бразил је чак повео 3:2 преко Армандиња на почетку другог полувремена, али онда су се "плави" разиграли.

Благоје Марјановић Моша је изједначио на 3:3, а ређали су се потом голови Фрања Петрака, Глишовића, Марјановића, Александра Тирнанића Тиркета и на крају још једном Марјановића. Валдемар де Брито је из пенала у 85. минуту поставио резултат на коначних 8:4.

Против Бразила су играли голман Чулић (Хајдук Сплит), Јозо Матошић (Хајдук), Иван Белошевић (Конкордија), Милорад Арсенијевић (БСК), Иван Стевовић (БСК), Густав Лехнер (Славија Осијек), Александар Тирнанић (БСК), Ђорђе Вујадиновић (БСК), Благоје Марјановић (БСК), Александар Томашевић (БАСК), Светислав Глишовић (БСК). Играли су још Иван Гајер и Фрањо Петрак (обојица ХАШК).

Бразилци су у Београд стигли возом из Загреба, а били су смештени у хотелу "Палас". Након утакмице, у "Политици" је испод наслова и резултата велике победе Југославије писао четворостих:

"Одавно нам срца нису
Закуцала силније;
Самлели смо јуче фино
Кафу из Бразилије"

Карте за утакмицу против Бразила коштале су 60 динара за место у ложи, 40 за седење, а 20 динара за стајање. Рецимо, дневне новине "Политика" коштале су један динар, забележила је архива управо овог листа.

Од тада, наша селекција никада више није победила Бразил. На Мундијалима је то био случај само једном, у Монтевидеи 1930. године. Тада је победа 2:1 шокирала читаву Јужну Америку и била замајац за пласман у полуфинале првог Светског првенства.

Србија више од 90 година сања нешто слично...

image