Русија

Путин: Биће тешких последица ако се ограничи цена руске нафте

Руски председник честитао је ирачком премијеру ал-Суданију преузимање дужности
Путин: Биће тешких последица ако се ограничи цена руске нафтеwww.globallookpress.com © Kremlin Pool

Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са ирачким премијером Мухамедом Суданијем и честитао му преузимање дужности, саопштила је прес-служба Кремља.

"Председник Русије Владимир Путин разговарао је са премијером Републике Ирака Мухамедом Суданијем. Поред претходно послатог телеграма, Путин је још једном честитао ирачком премијеру преузимање дужности", наводи се у саопштењу.

Напомиње се да су стране констатовале традиционално пријатељску природу билатералне сарадње, као и да су изразиле обострано расположење за њен развој у различитим областима. Посебна пажња посвећена је перспективи проширења трговинско-економских веза.

Поменут је и покушај западних земаља да уведу ограничења за цену нафтних сировина из Русије. Владимир Путин је нагласио да су такве акције у супротности са принципима тржишних односа и да ће довести до озбиљних последица по глобално енергетско тржиште.

Председник Русије се заложио за решавање тензија на северу Ирака дипломатским путем.

Обе стране су позитивно оцениле заједнички рад и учешће Русије и Ирака у оквиру ОПЕК-а плус, што ће омогућити да се обезбеди стабилност светског тржишта нафте.

image