Аљбин Курти засут трешњама (ВИДЕО)

"Управо смо вратили Куртију његове трешње, оне су само за њега. Нека сноси последице", каже лидер Социјалдемократске партије Дардан Моликај
Аљбин Курти засут трешњама (ВИДЕО)Ауторска права: www.globallookpress.com © Alexis Sciard/Keystone Press Agency

Активисти Социјалдемократске партије тзв. Косова гађали су вечерас премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија трешњама, јављају албански медији.

Акција под називом "Шака трешања за премијера" изведена је испред улаза у зграду владе због, према тврдњама организатора, договора о таблицама који су синоћ склопили Београд и Приштина. Курти је успео да побегне од "нападача" уз помоћ обезбеђења.

Лидер странке Дардан Молићај објавио је снимак на друштвеним мрежама и послао поруку Куртију.

"Управо смо вратили Куртију његове трешње, оне су само за њега. Нека сноси последице", написао је Молићај.

Он је у обраћању новинарима указао на чињеницу да је Курти покушао да у зграду уђе "тајно", на задња врата. Оценио је да то "указује на штетне споразуме које доноси" и поручио да ће наставити са сличним акцијама.

СДП наводи да је премијер Курти искористио датуме и рокове да подстакне имиџ отпора.

"Премијер користи разговоре са грађанима као платформу за бекство од главне теме, концесије. Он је заинтересован да се јучерашња тема што пре заборави, јер се иза јучерашњег прихватања мањег питања, као што су таблице, крило оно крупно питање, прихватање ЗСО. Ти рокови су требали да потхране имиџ отпора који није успео. Премијер је прогутао сваку своју реч. Баш као басна са трешњама. Грађани земље једу штету, без разлике. Господине премијеру, трешње су само за вас", наводе из СДП.

Моликај је, иначе, радио као организациони секретар у партији "Самоопредељење", коју предводи Аљбин Курти. На тој позицији био је од 2011. до оставке у јуну 2017. године.

Како новембар није месец када рађају трешње на нашем поднебљу, намеће се закључак да су демонстранти требали да се потруде да дођу до трешања из увоза.

Подсетимо, према договору, Срби који возе аутомобиле са КМ таблицама неће бити кажњавани и моћи ће нормално да региструју своја возила и продуже њихово важење. Београд је пристао да престане са издавањем таблица, а Приштина се обавезала да престане са применом казнених мера које је најавила.

Председник Србије Александар Вучић поручио је раније данас да је постизање договора о таблицама добра вест за Србију, да је сачуван мир, али и да нас чекају нови притисци и тешки преговори око Космета. Додао је да је (западна) међународна заједница извршила притисак на Приштину да прихвати споразум о таблицама јер јој "не треба нови сукоб".