Италија пописује споменике из доба фашизма: Откривено више од 1.400 обележја

Немачка је годинама систематски уклањала сваки знак нацистичког режима Адолфа Хитлера, али се Италија тек сада бацила на тај посао
Италија пописује споменике из доба фашизма: Откривено више од 1.400 обележјаАуторска права: www.globallookpress.com © Roberto Brancolini/Keystone Press Agency

Италија је по први пут пописала споменике, уличне знакове и плоче које су изграђене у част бившем фашистичком режиму. Таквих обележја, према првим проценама, има више од 1.400.

Интернет страница "Места фашизма" има за циљ да документује симболе диктатуре Бенита Мусолинија широм земље. Попис је представљен ове године, након што га је четири године припремао национални институт Ферућо Фари из Милана.

"То је делимичан попис који није потпун, већ посао који је у току", рекао је за Ројтерс Игор Пицирусо са миланског института.

Истраживање има за циљ да прошири листу фашистичких споменика јавним поднесцима, које ће потом верификовати историјски стручњаци. 

Немачка је годинама систематски уклањала сваки знак нацистичког режима Адолфа Хитлера, али се Италија тек сада бацила на тај посао.

Један од најпознатијих обележја 21-годишње диктатуре је 36 метара висок обелиск у Риму на коме великим словима пише "Вођа Мусолини".

Премијерка Италије Ђорђа Мелони раније је рекла да се данашња десница у потпуности ограђује од расних закона и фашистичке диктатуре. Међутим, заменик министра за инфраструктуру Галеацо Бињами, који је члан партије "Браћа Италије" коју предводи Мелони, разбеснео је јавност када су се појавиле слике из 2005. године на којима носи кукасти крст на руци.