Свет

Кинеско-арапски самит у Ријаду: Нафта за јуан уместо долара?

Кина ће са Саудијском Арабијом разговарати о плаћању нафте у јуанима, што би поткопало амерички долар и геополитички утицај Вашингтона
Кинеско-арапски самит у Ријаду: Нафта за јуан уместо долара?www.globallookpress.com © © Ju Peng

Кина и арапске земље одржаће самит са арапским државама у Саудијској Арабији почетком следећег месеца. То ће бити прва посета председника Кине Си Ђинпинга једном од најважнијих енергетских партнера после скоро седам година, преноси "Блумберг".

Ли Суханг, генерални конзул Кине у Дубаију, рекао је да ће се самит одржати почетком децембра, наводи се у саопштењу објављеном на веб страници конзулата. У саопштењу се не наводе други детаљи.

Како се наводи у одвојеном саопштењу Министарства спољних послова Уједињених Арапских Емирата, самит ће укључивати разговор "лицем у лице" између лидера Кине и лидера арапских земаља.

Си ће искористити посету Саудијској Арабији да учврсти односе с овом земљом. Његова последња посета Ријаду била је у јануару 2016. Саудијска Арабија је у октобру извезла највише нафте у Кину, према подацима кинеске царине.

У марту су се појавили извештаји у медијима да ће Кина и Саудијска Арабија разговарати о плаћању нафте у јуанима. Уколико овај договор буде постигнут, ова промена би "поткопала долар", који је дуго био стандардна валута за одређивање цена енергената широм света, што је до сада обезбеђивало геополитички утицај Вашингтона.

Си је, током телефонског разговора у априлу, рекао престолонаследнику Мухамеду бин Салману да је за Пекинг продубљивање веза са Ријадом један од приоритета и да жели сарадњу на високом нивоу у областима енергетике, трговине и високе технологије.

Пекинг настоји да продуби везе и са осталим државама на Блиском истоку, у чему види прилику за "изазивање САД и проширење економских могућности", наводи "Блумберг".

Пекинг је прошле године потписао споразум о 25-годишњој сарадњи са Ираном, који је на удару санкција Вашингтона због нуклеарног програма.

image