Аустријанци највише верују десничарима

Владајућа коалиција тренутно има подршку свега 30 одсто бирача
Аустријанци највише верују десничарима© Pexels

Десничарска Слободарска партија Аустрије (ФПО) преузела је вођство на политичкој сцени, показују последња истраживања јавног мњења.

Најновије истраживање друштва "Лацарсфелд" показује да би, кад би у Аустрији сада били одржани избори, победила ФПО са 26 одсто гласова, што је за један проценат више него прошле недеље.

Социјалдемократска партија (СПО), која је до сада водила, пала је због расправе између гувернера покрајине Бургенланд Петера Доскоцила и лидерке странке Памеле Ренди-Вагнер.

Првобитно је дуго ћутање СПО у вези с огромним бројем тражилаца азила негативно утицало на позицију странке у истраживањима, а вођство на политичкој сцени изгубљено је због унутарполитичке свађе и одлука Доскоцила да финансира истраживање у којем би он био приказан као "вољенији" у народу од Ренди-Вагнер.

СПО је пала на друго место будући да је подржава четвртина грађана, што је за два процента мање него пре недељу дана.

Владајућа Народна партија (ОВП) канцелара Карла Нехамера може рачунати на свега 20 одсто гласова, а подршка овој странци је у константном паду. 

Затим следи Неос, који би тренутно могао да рачуна на 13 одсто гласова.

Тек на петој позицији је странка Зелених, која влада у коалицији са ОВП, а за коју би тренутно гласало десет одсто грађана.

Тиме владајућа коалиција тренутно има подршку свега 30 одсто бирача, мало више него што би тренутно добила десничарска ФПО.

ФПО се, после корупционашке афере "Ибица", опоравила, пре свега због критике епидемијске политике владе и политике према мигрантима, што је, иначе, главна тема ове десничарске партије.