Свет

Како се финансирају еко-активисти

Практично свака велика компанија у САД финансира климатски активизам, укључујући и "Еконмобил", "Шел" и БП, које снажно подржавају "напуштање фосилних горива" и хвале "будућност са ниским садржајем угљеника“
Како се финансирају еко-активистиwww.globallookpress.com © © Just Stop Oil

Немачкој групи активиста "Последња генерација" (Last generation) званични Берлин одобрио је финансијску подршку од чак 156.420 евра, док је на сајту те "зелене" групе, пријављено да су еко-активисти "прикупили више од 118.000 евра", известио је немачки "Велт ам зонтаг".

Према званичним извештајима, активисти "Последње генерације" имају приступ државним средствима преко групног налога под називом "Елинор", преко којег их финансира Министарство привреде на челу са Робертом Хабеком из Зелене странке. На групном рачуну налази се 156.420 евра, који су, како наводи Министарство, намењени за подршку "дигиталним иновацијама и оним заснованим на подацима углавном младих компанија."

Зелена подршка "Последњој генерацији"

На питање "Велт ам зонтаг" о процесу одабира програма које финансира министарство, портпарол Министарства економије је објаснио да није на финансијској агенцији или спонзору пројекта да "проверава клијенте које финансира".

Ограничења постоје, само је њихово тумачење вероватно субјективно. Извршни директор "Елинора" Лукас Кунерт објаснио је да ће "групе које се противе демократији, подстичу на насиље или дискриминишу друге" бити искључене из програма финансирања.

За Кунерта, "Последња генерација", чији су чланови познати по низу "акција" које све више иритирају немачку јавност, не спада у ову категорију.

Иако се савезни министар економије Роберт Хабек последњих месеци често налази у вестима, првенствено због својих покушаја да пронађе алтернативне изворе гаса, финансијска подршка "Последњој генерацији" доста говори о агенди Зелене странке.

Док сам Хабек о томе ћути, његове колеге из Зелене странке већ дуже време показују солидарност са активистима "Последње генерације." У Берлину, градоначелница округа Клара Херман посетила је еко-активисте док су блокирали путеве у округу и изразила своје симпатије према овом еко-покрету.

Берлинска секретарка за животну средину, мобилност, потрошаче и заштиту климе је на конференцији за новинаре у фебруару изјавила да дели програмске идеје "Последње генерације" и подржава "хитност овог облика протеста."

Због огромне медијске подршке климатским активистима, критике на рачун владине подршке "Последњој генерацији" биле су, у најбољем случају, уздржане. Баварски министар унутрашњих послова Јоахим Херман из ЦСУ позвао је савезну владу да преиспита платформе за финансирање "које подржавају финансирање криминалних акција 'Последње генерације'".

С друге стране, шеф берлинске ЦДУ Кај Вегнер позвао је на транспарентност, захтевајући обелодањивање података о финансирању ове и сличних еко-група.

"Зелени" бизнис

Изгледа да је "Велт ам зонтаг" само загребао по површини. Сајт "Америкен конзерватив" тврди да су зелени активисти издашно финансирани, мада се и даље представљају као "одважни аутсајери".

Открића о финансирању климатских активиста представио је амерички Центар за истраживање капитала, који саопштава да је само у 2020. години скоро 200 непрофитних организација, које се баве заштитом животне средине, прикупило 3,2 милијарде долара од богатих донатора и фондација како би "подстицали климатско законодавство, финансирали тужбе против индустрије нафте и гаса, затворили електране на угаљ и обучили нове активисте." Та цифра представља повећање од готово пола милијарде долара у односу на 2019. годину, када су групе еколога пријавиле близу 2,7 милијарди долара укупног прихода.

Ових 200 организација представља само мали део група које се залажу за политику "Грин њу дила." Ова листа укључује само непрофитне организације, фокусиране на климу или животну средину, али практично свака група, попут Центра за амерички напредак, Међународне уније запослених у услугама (СЕИУ) и "Планирано родитељство", подржава исту "зелену" идеолошку платформу.

Исто важи и за највеће финансијере еко-активизма, од којих је само седам донело невероватних 1,8 милијарди долара у 2020. години, углавном за "зелене" циљеве. Фондација "Климатворкс" исплатила је 68 милиона долара 2020. године универзитетима који финансирају истраживања која одбацују нафту и за разне лобистичке групе, попут Савета за одбрану природних ресурса.

Будућност са ниским садржајем угљеника

Међу бројним другим удружењима зелених активиста истиче се "Клуб Сијера", који је прикупио 255 милиона долара током 2020. Кампања групе "Бијонд коал" хвали се да је затворила најмање 335 електрана, осуђујући угаљ као "застарелу, заосталу и прљаву технологију 19. века". 

Затим, ту је Фонд за заштиту животне средине (ЕДФ), чији бивши потпредседник Мајкл Реган тренутно води Агенцију за заштиту животне средине председника Џозефа Бајдена. Откако је Бајден преузео дужност, ЕДФ је потрошио стотине хиљада долара лобирајући код демократа да подрже обновљиву енергију, агенду "Билд бек бетер" ("Изградимо боље") и порез на угљеник који су увели републиканци.

У ствари, закључује се, практично свака велика компанија у САД финансира климатски активизам, укључујући и "Еконмобил", "Шел" и БП, које снажно подржавају "напуштање фосилних горива" и хвале "будућност са ниским садржајем угљеника".

image