Британска посланица наместила милионски уговор, а онда се и сама "уградила"

Баронеса Мишел Моне оптужена је да је узела око 34 милиона евра како би влади препоручила фирму за проозводњу личне заштитне оппреме
Британска посланица наместила милионски уговор, а онда се и сама  "уградила"Ауторска права: www.globallookpress.com © Wpa Rota/ZUMAPRESS.com

У тренутку док је "штедња" најскупља британска реч, ову државу потресла је нова афера- грађани којима се упорно понавља како би требало да "стежу каиш" сазнали су да се Влада током пандемије њиховим пореским фунтама разбацивала и шаком и капом.

Брука је, како преноси Би-Би-Си, пукла када је заменица лидера лабуриста Ангела Рајнер, позивајући се на писање "Гардијана" оптужила владу за "потпуни пропуст дужне пажње" и "сукоб интереса" јер је на врхунцу пандемије компанији "ППЕ Медпро" доделила уговоре за набавку заштитних маски за лице и стерилних хируршких хаљина.

Спорно је наиме то, што је посланица "Дома лордова" Мишел Моне, која је министрима чак пет дана пре него што је ова компанија и основана препоручила да с њом закључе уговор. На име тог посредништва, приграбила око 34 милиона евра.

А ако се она толико "уградила" , колико је тек новца отишло спорној фирми?

Како се сазнаје, "ППЕ Медпро" је од овог посла са државом профитирао око 236 милиона евра.

Моне, пословна жена из Глазгова која је у "Дом лордова" ушла 2015.године, ову компанију за производњу личне заштитне опреме препоручила је министрима Мајклу Гоуву и лорду Агневу.

Они су јој затим дали приоритет, односно такозвану "ви-ај-пи траку", и убрзали понуде за јавне уговоре.

Баронесу Моне сада истражује комесар за стандарде Дома лордова, а имовину компаније претходно је претраживала Национална агенција за криминал.

Рајнерова је навела да се чини да су "десетине милиона фунти" од новца додељеног компанији "завршиле на офшор рачунима повезаним са умешаним појединцима ".

Британски министар здравља Нил Обрајан пред посланицима је признао да "ППЕ Медпро" има "уговор који не испуњава услове" и да би влада на основу тога могла да тражи одштету. Ако се споразум о обештећењу не постигне, најављује он, могла би да уследи и парница.

Обрајан је навео и да је у доба пандемије набавка залиха личне заштитне опреме била хитна, и да је влада у то време деловала под "ванредним околностима" не би ли првој линији фронта што пре набавила све потрепштине.

Бароница Моне раније је за Би-Би-Си преко својих адвоката изјавила да никада није имала никакву улогу ни у самој компанији, нити у процесу додељивања уговора.

Ангела Рајнер је у ауторском тексту за "Гардијан" открила и да 25 милиона хируршких хаљина за које је влада овој фирми платила око 142 милиона евра народног новцав- никада није ни коришћено јер је одбијено након накнадне инспекције.

"Док се породице боре да саставе крај с крајем порески обвезници и даље плаћају 990.000 фунти сваког дана за складиштење личне заштитне опреме која није погодна за употребу. То је довољно да се за више од 36.000 деце плати вртић са скраћеним радним временом", истакла је она.

"Медпро" је међутим, како преноси Би-Би-Си, поручио да је њихова заштитна опрема прошла инспекцијске контроле, као и да је компанија испунила све услове уговора.