Србија и Балкан

Акција полиције у Хоргошу и Београду, приведено 600 миграната, заплењено оружје и УЧК капа (ВИДЕО)

Полицијска акција започета током ноћи у Суботици, након што је дошло до пуцњаве на улицама, настављена данас и проширена и на главни град

Српска полиција спровела је данас током дана велику акцију на подручју Суботице и Хоргоша, током које је приведено више од 600 илегалних миграната, саопштио је МУП. 

Kод миграната у околини Суботице, поред оружја пронађена је и капа са ознакама "УЧК", односно такозване Ослободилачке војске Косова, пренеле су "Новости".

У Суботици је био и министар унутрашњих послова Братислав Гашић који је поручио да ће грађани Србије бити заштићени.

"Нулта толеранција према свима који су злоупотребили наше гостопримство. Животи и имовина грађана Србије ће бити заштићени", поручио је Гашић, који се упутио на терен како би пружио подршку припадницима МУП-а који се свакодневно суочавају са ирегуларним мигрантима и криминалним групама кријумчара људи, како би их уверио да је полиција увек ту да их заштити.

Након пријаве да се на подручју Хоргоша улицама крећу мигранти и пуцају једни на друге, полиција је, заједно са Жандармеријом, још ноћас започела са детаљном претрагом терена, коју је наставила и данас, и на лицу места затекли су шест миграната.

Међу њима један мигрант, старости око 20 година, имао је две прострелне ране у грудима.

Током ноћи и у раним јутарњим часовима, полиција и Жандармерија привели су у Полицијску управу Кикинда више особа за које се сумња да имају везе са ноћашњом пуцњавом, али и илегалним кријумчарењем миграната, а ова акција ће се наставити у наредном периоду, саопштио је МУП.

Како је саопштено, претрагу терена су ноћас започели припадници МУП-а, ударних оперативних група из Кикинде и Суботице, као и ових полицијских управа, заједно са Жандармеријом.

Мештани Хоргоша: Не смемо да излазимо из својих кућа

Становници Хоргоша, дан након пуцњаве међу мигрантима, кажу да се плаше за своју и безбедност својих ближњих.

"Видела сам пуцњаву на видео снимку. После 18 часова не смем да излазим из куће и све више се плашим за своју безбедност", рекла је једна мештанка Хоргоша за Танјуг.

Један суграђанин каже да пуцњаву није чуо, али да му је комшија пренео да су дошле и Жандармерија и полиција због тог догађаја.

Још један становник, који живи уз границу са Мађарском, каже да све што се дешава у Хоргошу "није природно".

Према његовим речима, мигранти се понашају као да је Србија њихова земља а грађани Србије гости, и у вези са тим "нико ништа не предузима".

"Јуче сам био у продавници када сам чуо пуцњаву и са осталима почео да бежим. Неки су хтели да иду за мигрантима, али сам их спречио рекавши им да они носе оружје и да су опасни", испричао је овај мештанин.

Додао је да грађане Србије полиција кажњава уколико код себе немају личну карту, док се мигранти регуларно крећу овом државом без папира, па и са оружјем, и са могућношћу да некажњено пуцају.

Гашић: Животи и имовина грађана биће заштићени

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић истакао је данас, приликом обиласка локације на Хоргошу на којој су припадници Жандармерије и ударна оперативна група Кикинде и Суботице привели већу групу миграната, да ће безбедност сваког грађанина Србије и њихова имовина бити заштићени.

Министар је нагласио да у Србији према свакој врсти криминала постоји нулта толеранција и да је српска полиција спремна да одговори на све безбедносне изазове, посебно на овом делу територије где је сконцентрисан велики број миграната, саопштено је из МУП-а.

„У разговору са председником Републике јасно смо дефинисали циљеве: да сваки грађанин Србије мора да има загарантовану безбедност и да њихова имовина мора бити заштићена од свих видова криминала, па и од миграната који су злоупотребили наше гостопримство“, рекао је Гашић.

Начелник Управе граничне полиције Миле Јандрић указао је да је у току акција која је усмерена на спречавање кријумчарења људи и илегалних миграција.

„Припадници Министарства унутрашњих послова у садејству више линија рада предузели су све мере и радње да блокирају овај простор. Откривено је више од 600 ирегуларних миграната, одређена лица која су учествовала у синоћној пуцњави су идентификована, а пронађено је и ватрено оружје“, прецизирао је Јандрић и додао да се акција наставља и да ће та бројка бити још већа.

Такође, он је додао да ће се ове акције наставити по јасним инпутима министра Гашића.

Начелник Управе граничне полиције нагласио је да Србија неће бити паркинг за мигранте и да се у наредном периоду може очекивати више оваквих акција.

image