Русија

Москва нуди замрзнуту страну имовину у замену за руску?

Министарство финансија Руске Федерације разматра опције за размену замрзнуте имовине страних и руских инвеститора
Москва нуди замрзнуту страну имовину у замену за руску?www.globallookpress.com © ALEXEY BYCHKOV

Министар финансија Руске Федерације Антон Силуанов изјавио је да се разматра могућност замене имовине руских инвеститора замрзнутих у иностранству за стране непокретности у Русији, преноси ТАСС.

"Размена имовине замрзнуте у ЕУ и Руској Федерацији због различитих ограничења је могућа у теорији. С друге стране, ради се о сложеној шеми која захтева, између осталог, законодавне одлуке које би нам омогућиле да користимо замрзнута средства страних инвеститора у Руској Федерацији за плаћање имовине руских држављана која је замрзнута у иностранству. Постоје и такве иницијативе, али они се разматрају. Рекао бих да су у почетној фази", оценио је Силуанов.

У октобру је Европска комисија објавила појашњења која су дала наду када је у питању судбина замрзнутих средстава. 

Готово истовремено са суспензијом међудепозитних мостова са ЕУ, Русија је увела своја ограничења. Председничким декретом од 5. марта уведени су посебни рачуни у рубљама типа "Ц".

На овим рачунима, између осталог, замрзнуте су хартије од вредности у власништву "непријатељских" нерезидената, које је могуће претворити у валуту само уз дозволу руских власти.

Од почетка новембра укупан износ средстава на таквим рачунима, према подацима Централне банке, премашио је 40 милијарди евра.

Заменик министра финансија Алексеј Моисејев рекао је да "блокада средстава на посебним рачунима није конфискација, већ формирање преговарачке позиције под међусобним ограничењима".

 

image